296 de rable mai putin pe strazile Brailei

Programul „Rabla” este alcatuit in acest an din 2 etape, prima etapa incepe in data de 1 iunie – si va dura pana in data de 25 septembrie 2008, iar a doua etapa va incepe in data de 1 octombrie – si se va finaliza in data de 12 decembrie 2008.

Programul din anul 2008 are ca particularitate si Programul de stimulare a innoirii Parcului national de tractoare – o noutate pentru Romania… insa fara discutie o necesitate!

Incepand cu data de 1 iunie, se da startul inscrierii in Program: anul acesta 40.000 de romani pot beneficia de prima de casare in valoare de 3000 de lei. De altfel, intregul Program se va desfasura in limita sumei de 120.000.000 de lei.

In acest program se pot inscrie doar persoanele fizice, proprietare sau mostenitore a unui autovehicul functional, inmatriculat in Romania si a carui vechime depaseste 12 ani. in judetul Braila, in urma derularii Programului din anul precedent au fost scoase din uz un numar de 296 vehicule.

„Programul din acest an se desfasoara in doua etape. Prima etapa incepe in data de 1 iunie – si va dura pana in data de 25 septembrie 2008, iar a doua etapa va incepe in data de 1 octombrie – si se va finaliza in data de 12 decembrie 2008”, a afirmat consilierul Dumitru Beja, responsabil pe probleme de relatii publice din cadrul institutiei.

Pentru ca brailenii sa poata beneficia de avantajele acestui Program, trebuie sa faca „patru pasi”. Mai intai trebuie sa se inscrie la un producator validat de la care va primi o nota de acceptare. Este foarte important de stiut ca aceasta nota de acceptare are o valabilitate de 30 de zile calendaristice Dupa ce a obtinut nota de acceptare, cetateanul trebuie sa predea autoturismul uzat spre casare unui operator economic autorizat si sa obtina de la acesta certificatul de distrugere al masinii, apoi sa-si radieze vechiul autoturism, iar in final sa-si achizitioneze un autoturism nou de la producatorul validat.

Actele cu care cetateanul trebuie sa se prezinte la producatorul auto sunt: copie a buletinului sau cartii de identitate; copia legalizata a certificatului de inmatriculare al autoturismului uzat; copia legalizata a certificatului de distrugere al acestuia; Originalul certificatului de radiere; Originalul notei de acceptare eliberata de producatorul validat. In cazul in care masina a facut obiectul unei mosteniri, dosarul trebuie completat si cu o copie legalizata a certificatului de mostenitor.

Suma va fi virata in contul de trezorerie al producatorului auto (ales de fiecare beneficiar in parte), urmand ca ea sa fie scazuta din pretul de achizitie al autoturismului nou.

Lista producatorilor validati fara de care nu ar putea exista acest program, va fi finalizata si facuta publica in jurul datei de 30 mai.

Un sprijin pentru posesorii de autovehicule invechite

Modalitatile prin care romanii interesati pot intra in posesia acestei liste, in vederea alegerii unui producator, sunt fie accesand pagina de internet a Administratiei Fondului Pentru Mediu (AFM): www.afm.ro sau pagina de internet a Ministerului Mediului www.mmediu.ro.

In ceea ce-i priveste pe romanii care nu au acces la internet, acestia pot suna la departamentul de relatii cu publicul din cadrul Ministerului Mediului la numarul de telefon : 021.316 38 74, de luni pana vineri intre orele 8:00 – 16:30.

Si tot la aceste adrese de internet sau la acest numar de telefon, cetatenii pot obtine incepand cu aceeasi data de 30 mai si lista operatorilor economici autorizati sa desfasoare activitati de colectare a vehiculelor scoase din uz.

In privinta producatorilor de autoturisme, importatori sau reprezentanti autorizati ai acestora depunerea dosarelor in vederea validarii este prevazuta pentru perioada 9 mai – 24 mai. Imediat dupa inscrierea solicitantilor Comitetul de Avizare al AFM va analiza si va valida producatorii eligibili.
Daca un producator validat nu a utilizat conform contractului de finantare pana la sfarsitul primei etape cel putin 80% din suma contractata, contractul de finantare nerambursabila inceteaza de drept, iar AFM va redistribui suma neutilizata catre ceilalti producatori ramasi in Program.

Se spera ca numarul mare de masini pe care se intentioneaza sa fie inlocuite anul acesta, sa aduca pe de-o parte importante beneficii de mediu, si sa reprezinte, pe de alta parte, un sprijin mult mai accesibil pentru o mai mare parte a posesorilor de autovehicule invechite din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *