Cu ocazia implinirii pe 6 februarie a 1882 de ani de atestare documentara a Rosiei Montane, 4000 de oameni au celebrat patrimoniul cultural exceptional al localitatii, la cea de-a treia editie a Zilei Rosiei Montane.
Evenimentul organizat de Alburnus Maior, Asociatia Bucuresti si Re.Generation s-a desfasurat in peste 30 de orase din tara si strainatate, beneficiind de implicarea voluntara a peste 100 de persoane.
Cea mai veche localitate miniera din Romania a fost sarbatorita din plin dupa un program divers in fiecare oras si menit sa sublinieze importanta protejarii, conservarii si punerii in valoare a patrimoniului cultural al Rosiei Montane, amenintat cu distrugerea de catre proiectul minier al companiei Rosia Montana Gold Corporation.
Ziua Rosiei Montane a debutat cu activitati de informare despre situatia Rosiei Montane, in cadrul carora voluntarii au organizat standuri, unde au oferit pliante si ceai trecatorilor si au purtat discutii cu acestia. Mai mult, in cateva orase din tara, au avut loc marsuri de solidaritate cu Rosia Montana deschise tuturor cetatenilor. Zeci de tineri au strabatut zonele centrale ale oraselor cu pancarte pe care erau inscriptionate mesaje precum: “Salvati Rosia Montana!”, “Rosia Montana apartine de UNESCO”, “Vrem apa si paduri, nu aur si cianuri”, “Nu imi trebuie aur, imi ajunge aerul” sau “O societate care nu invata din istorie este sortita pieirii”.
Evenimentul a continuat cu o serie de proiectii de filme documentare despre Rosia Montana. Noul Eldorado (r. Tibor Kocsis, 2004), Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei (r. Fabian Daub, 2012) sau Marturii de la Rosia Montana (r. Nicolae Margineanu, 2011) sunt doar cateva dintre documentarele proiectate care au starnit un real interes din partea participantilor si au tinut salile pline pe tot parcursul acestora.
Proiectiile de filme au fost urmate de prezentari despre patrimoniul cultural al Rosiei Montane, discutii si dezbateri care au subliniat inca o data importanta si urgenta introducerii sitului minier Rosia Montana in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Cei prezenti au conchis ca acest pas este o solutie pentru protejarea si conservarea vestigiilor arheologice si a monumentelor arhitecturale de la Rosia Montana, pentru dezvoltarea durabila a zonei si pentru salvarea acesteia de proiectul de exploatare miniera cu cianuri. Un alt punct de discutie l-a reprezentat necesitatea deblocarii procedurilor de includere a Rosiei Montane in Lista Indicativa a Patrimoniului Mondial UNESCO, pentru ca Rosia Montana sa fie protejata corespunzator.
De asemenea, toti cei prezenti si-au exprimat solidaritatea fata de Rosia Montana si au discutat despre cum se pot implica activ in sprijinirea Campaniei Salvati Rosia Montana si a localnicilor care se opun proiectului minier.
Evenimentul s-a incheiat intr-o nota destinsa cu concerte ale trupelor sau recitaluri sustinute de grupuri vocale ale scolilor generale si liceelor din orase.
Toate aceste activitati au fost intregite de expozitii de fotografie cu tema patrimoniul cultural al Rosiei Montane, afise ale Campaniei Salvati Rosia Montana in cei 10 ani de activitate sau lucrari realizate de copii despre mediul inconjurator.
In Rosia Montana, localitatea a fost sarbarita la pensiunea La Gruber, primul hostel deschis in Rosia Montana si dovada ca turismul in zona este o alternativa la minerit si la proiectul minier propus de compania Rosia Montana Gold Corporation.
Ziua Rosiei Montane a avut loc in peste 30 de orase din tara si strainatate, fiind organizat exclusiv pe baza de voluntariat din partea tuturor celor implicati: organizatori, artisti, invitati, cadre didactice si cu sprijinul pro bono al spatiilor unde evenimentele au avut loc: Agnita, Alba Iulia, Arad, Bacau, Baia Mare, Barlad, Brasov, Botosani, Bucuresti, Buzau, Campina, Cluj Napoca, Constanta, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Gheorgheni, Gura Humorului, Hunedoara, Iasi, Nehoiu, Pitesti, Ramnicu Valcea, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Slatina, Suceava, Targoviste, Targu Mures, Targu Neamt, Timisoara, Vaslui si Copenhaga.
De asemenea, in data de 15 februarie, Ziua Rosiei Montane va avea loc si in Statele Unite ale Americii, la Princeton.
Parteneri media ai evenimentului: EcoMagazin, Cooperativa Urbana, Sapte Seri, Feeder.ro, Tilllate.com, Banana Society, Metalhead, Greendex.ro, Romanian Ultras si Kamikaze.
Rosia Montana este cea mai veche localitate miniera din Romania, fiind atestata documentar de nu mai putin de 1882 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Rosiei Montane, apare pentru prima data mentionat in tablita cerata nr. XVIII, datata 6 februarie 131. Tablitele cerate, gasite in galeriile sale subterane in secolul XIX reprezinta unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman international.
La Rosia Montana se afla unul dintre cele mai importante locuri istorice ale Romaniei care pastreaza vestigii exceptionale atestand evolutia exploatarilor miniere intr‐un interval de timp exceptional – 2 000 de ani – din perioada pre‐romana pana in epoca contemporana: sapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale si de epoca moderna, un targ minier pastrat exemplar inca din perioada preindustriala sau lucrari hidrotehnice.