Centrala pe baza de biogaz la Roman

Centrala pe baza de biogaz la Roman
Centrala pe baza de biogaz la Roman

Un investitor german vrea sa construiasca in Roman o centrala care sa produca energie electrica si termica. Centrala ar urma sa functioneze pe baza de biogaz, produs tot de catre aceasta firma. Investitia a starnit ingrijorare printre localnicii din Cordun, care se opun proiectului. Reprezentantii concernului german au prezentat, in exclusivitate pentru “Ziarul de Roman”, detalii despre intreaga investitie.

Un investitor german intentioneaza sa construiasca, la granita dintre Roman si Cordun, o instalatie de biogaz care sa alimenteze o centrala care va produce energie termica si electrica. Investitia va fi realizata cu fonduri nerambursabile europene, in baza unui proiect castigat de SC MB Norus Biogaz SRL. Intentia firmei a nemultumit locuitorii din Cordun, care au case in zona, ei sustinand ca aceasta centrala va fi o sursa mare de poluare. Sprijiniti de Primaria Cordun, ei au depus mai multe sesizari la Agentia pentru Protectia Mediului din Neamt si Bacau, dupa ce, saptamana trecuta, localnicii s-au intalnit cu reprezentantii societatii SC MB Norus Biogaz.

Fonduri europene pentru producerea energiei bio

Administratorul SC MB Norus Biogaz SRL, Bert Wigger, insotit de avocatul companiei, Bianca Krakkai, si de responsabilul de proiect pe zona Romanului, asistent manager Andrei Dorobantu, au ajuns, miercuri, la Roman. Acestia au prezentat, in exclusivitate pentru Ziarul de Roman, detalii din proiect si modul in care va afecta mediul inconjurator.

Amplasamentul pe care ar urma sa fie construita centrala
Potrivit administratorului Bert Wigger, firma, infiintata in 2009, are preocupari in domeniul agriculturii bio, detinand mai multe terenuri agricole in judetul Neamt si Botosani.

Investitorii din Germania au in tara de origine zeci de fabrici de biogaz, avand o experienta in domeniu de peste 20 de ani. De asemenea, mai au fabrici in Marea Britanie, Italia, Turcia si Ungaria. In 2010, au depus un proiect care prevede obtinerea de energie electrica si termica prin folosirea resurselor regenerabile de energie, respectiv constructia unei centrale electrice de termoficare pe baza de biogaz in Roman.

Valoarea totala a proiectului era de 61.186.145 lei, din care fonduri nerambursabile aprobate in etapa de evaluare in valoare de 30.953.673 de lei. Proiectul a fost depus in cadrul Programului Operational “Cresterea Competitivitatii Economice” 2007-2013, Axa Prioritara 4 – “Cresterea eficientei energetice si a securitatii furnizarii, in contextul schimbarilor climatice”.

Administratorului Bert Wigger a afirmat ca amplasamentul initial era pe un teren de 6,2 hectare puse la dispozitie de catre Agrana Roman, dar, din cauza unor conflicte de interese, societatea romascana a reziliat contractul cu firma germana. In august 2012, SC MB Norus Biogaz a cumparat de la o persoana fizica un teren de 4,3 hectare, in apropiere de vechiul amplasament. Terenul se afla pe partea dreapta a strazii Dumitru Martinas, vis-a-vis de cartierul de vile “Roxana”.

“Motoarele fabricii nu vor fi amplasate la sosea, ci in partea cealalta a terenului, in containere antifonate, astfel ca nu vor fi probleme cu zgomotul. Pentru producerea biogazului noi vom folosi numai produse vegetale, gen porumb sau resturi vegetale, care au un potential redus de poluare. Ele vor fi puse la fermentat in catalizatoare cu dubla etansare. Totul se va realiza dupa standardele germane. In Germania, legislatia in domeniul protectiei mediului este extrem de severa. Chiar si in aceste conditii, fabricile de acolo nu ajung nici macar la jumatate din limita de emisii impusa de normele legislative. Instalatia de biogaz si centrala vor fi construite exact dupa modelul german. Scopul nostru principal este sa producem energie electrica, ce va fi furnizata prin intermendiul societatii E.On, dar si energie termica“, a precizat avocatul Bianca Krakkai.

Potrivit acesteia, societatea are toate avizele de mediu si asteapta, acum, autorizatia de constructie. Administratorul Bert Wigger mai spune ca investitia este foarte importanta pentru zona Romanului, intrucat constructia centralei va crea zeci de locuri de munca, iar dupa punerea in functiune vor fi pana la 20 de locuri permanente de munca in cadrul centralei. Societatea s-a oferit sa furnizeze locuitorilor din zona enegie electrica si termica gratuit, pe o perioada de zece ani, fiind dispusa chiar sa construiasca, pe cheltuiala firmei o retea de distributie a agentului termic.

Reprezentantii MB Norus Biogaz au dat asigurari ca totul se va desfasura cu cea mai mare transparenta si ca, avand in vedere experienta in domeniu din Germania, riscurile de poluare vor fi minime. De aceea, vor pune accent pe informarea locuitorilor din zona, pentru ca multi dintre ei se tem ca, pentru producerea biogazului, societatea va folosi resurse cu risc mare de poluare, cum ar fi deseuri animale, lucru infirmat de reprezentantii firmei.

“Din punctul de vedere al investitorilor, ei ar incepe lucrarile oricand. Bani sunt, componentele vor fi aduse din Germania, deci nu ar fi nicio problema. Vrem doar ca locuitorii din zona sa inteleaga corect demersul nostru“, a precizat administratorul Bert Wigger.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *