67% din romani nu vor folosirea cianurilor in minerit

0
275

Datele unui sondaj realizat de IMAS la cererea Coalitiei „Romania fara cianuri” releva ca 67% dintre cetatenii romani vor ca deputatii sa interzica folosirea cianurilor in minerit si sa voteze in favoarea proiectului de lege initiat de senatorii Eckstein Kovacs Peter si Gheorghe Funar.

Potrivit sondajului de opinie dat publicitatii, joi, intr-o conferinta de presa, de reprezentantii Coalitiei „Romania fara cianuri”, 66% dintre subiectii chestionati se declara pentru interzicerea cianurilor in minerit, in timp ce 67% au raspuns ca doresc ca politicienii sa voteze „da” pentru proiectul de lege impotriva folosirii cianurilor. Numai 8% dintre respondenti au spus ca sint impotriva proiectului, iar 25% nu au stiut sa raspunda. Sondajul IMAS a fost realizat in perioada 6-17 aprilie 2008 pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.249 de persoane. Marja de eroare este de plus/minus 2,8%. „Parlamentarii trebuie sa exprime vointa celor care i-au trimis in Parlament, asa cum rezulta din sondajul de opinie”, a declarat, in aceeasi conferinta de presa, senatorul Eckstein Kovacs Peter, unul dintre initiatorii proiectului de interzicere a folosirii cianurilor in minerit. El a spus ca este nevoie de un lobby puternic pentru a explica celor 25% dintre romani ce nu au avut o opinie fata de aceasta problema care sint riscurile folosirii acestei tehnologii. „Sper ca votul final din Camera Deputatilor la aceasta lege sa se dea in actuala sesiune sau cel tarziu in cea din toamna”, a subliniat Eckstein. Senatorul UDMR a criticat pozitia parlamentarilor PSD si PDL care au sustinut in Comisia de Industrii a Camerei Deputatilor un punct de vedere contrar proiectului de lege, astfel incit proiectul a ramas in dezbaterea acestei comisii.

ANUNTURI NECONCRETIZATE. „PSD a avut in Senat o pozitie favorabila acestei initiative de interzicere a cianurilor in minerit, dar la Camera Deputatilor si in Comisia de Industrii au fost clar impotriva. Si PDL a anuntat public ca sustine proiectul, dar deputatii democrat-liberali au votat impotriva in Comisia de Industrii. E de neinteles asa ceva”, a mai spus Eckstein. Deputatul PNL Mircea Pusca a propus, in aceeasi conferinta de presa, modificarea Legii Referendumului, astfel incit sa se permita un referendum regional, iar populatia sa se poata pronunta pentru sau impotriva unor proiecte cum ar fi construirea de centrale nucleare, combinate chimice sau exploatari miniere care folosesc tehnologii periculoase. Coalitia „Romania fara cianuri” a fost infiintata in urma cu un an si reuneste mai multe ONG-uri de mediu. Senatorii Gheorghe Funar (PRM) si Peter Eckstein Kovacs (UDMR) au initiat, anul trecut, o propunere legislativa pentru completarea Art. 4 din Legea Minelor nr. 85/2003, privind interzicerea folosirii cianurilor in minerit in Romania. Aceasta propunere legislativa a fost retrimisa de deputati, la jumatatea lunii aprilie a acestui an, Comisiei de industrii, reprezentantii mai multor partide sustinind ca textul initiat fusese modificat de aceasta comisie

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.