Revolta la Copsa Mica

PROTEST – Patru sute de muncitori de la Sometra refuza sa mai intre In fabrica
Salariatii de la Sometra Copsa Mica au reusit ceea ce nu reusesc de ani in sir autoritatile romane, si anume, sa opreasca activitatea celui mai mare poluator din Romania si chiar din Europa.

Patru sute din cei 1.080 de salariati de la SC Sometra Copsa Mica refuza sa mai intre in fabrica, in semn de protest fata de salariile de mizerie cu care sint platiti si de conditiile grele de munca. Ieri si alaltaieri, acestia si-au lasat legitimatiile de serviciu la poarta si au refuzat sa mai intre in societate.

SALARII DE MIZERIE. In aceste conditii, managerii de la Mytilineos Holding – proprietarul societatii – au fost nevoiti sa opreasca activitatea. „Protestul este unul spontan si este motivat de faptul ca proprietarii refuza sa ne mareasca salariile, care, in comparatie cu munca grea pe care o prestam, sint de mizerie”, ne-a declarat liderul sindicatului de la Sometra, dl Florentin Pop. Acesta a tinut sa precizeze ca, totusi, pentru mitingul pe care l-au organizat miercuri si joi in centrul orasului, sindicatul a avut toate aprobarile necesare din partea Politiei, Jandarmeriei si Primariei.

GRECII, IN SEDINTA. Intr-adevar, desi conditiile in care lucreaza sint deosebit de dure, mediul fiind poluat cu substante desebit de nocive – bioxid de sulf, plumb, cadmiu etc. – salariile de incadrare ale majoritatii angajatilor de la Sometra sint intre 7 si 8,5 milioane de lei vechi.

Cu sporurile de vechime, de toxicitate, de noapte, de simbata, duminica etc., salariile ajung la circa 16 milioane de lei vechi. „In conditiile in care in ultimii ani toate preturile au crescut, inclusiv la alimente, noi solicitam o crestere a salariului cu cel putin 10 milioane de lei, pentru a putea trai in conditii decente”, ne-a spus liderul de sindicat Florentin Pop. Am incercat sa aflam si opinia conducerii de la Sometra. Dar, asa cum se intimpla de doi ani, de cind incercam sa vorbim cu acestia, grecii de la Mytilineos Holding erau „in sedinta”, dupa cum ne-a comunicat sefa de cabinet a directorului general, Dimitrios Samaras. „Nu aveti decit sa reveniti dupa ce se termina sedinta”, ne-a declarat doamna secretara. Desigur, am mai incercat de citeva ori, dar, „ghinion”, pina la inchiderea editiei, managerii de la Sometra erau tot in sedinta.

Coincidenta
In zilele de 9 si 10 iunie, la Sibiu si la Medias a avut loc un simpozion intitulat „Copsa Mica – fabrica de poluare a Europei?”, organizat de Academia Evanghelica din Transilvania, in colaborare cu Forumul Democrat al Germanilor din Romania si Primaria Municipiului Medias. Reprezentantii conducerii de la Sometra au refuzat sa participe la aceste dezbateri. Cu acest prilej, a fost adoptata „Declaratia de la Medias”, semnata de toti participantii, in care se arata ca proprietarii de la Sometra refuza orice colaborare cu organizatiile locale, intreaga lor activitate fiind total lipsita de transparenta, in conditiile in care fabrica polueaza intreaga zona, cu substante extrem de nocive – bioxid de sulf, plumb, cadmiu etc. – si nu-si realizeaza investitiile de mediu la care s-a angajat prin contractul de privatizare.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *