7 iulie – Ziua Internationala a Cooperativelor

Ziua Internationala a Cooperativelor

In 1992, Adunarea Generala a proclamat prima sambata din luna iulie drept Ziua Internationala a Cooperativelor (rezolutia 47/90 din 16 decembrie). Data marcheaza centenarul Aliantei Internationale a Cooperativelor, o alianta profesionala cu 760 de milioane de membri in 100 de tari. In 1994, recunoscand rolul cooperativelor ca factor indispensabil al dezvoltarii economice si sociale, Adunarea a invitat guvernele, organizatiile internationale, agentiile specializate si organizatiile cooperatiste nationale si internationale sa sarbatoreasca aceasta Zi in fiecare an (rezolutia 49/155 din 23 decembrie).

Sloganul acestui An International este „Intreprinderile cooperatiste construiesc o lume mai buna” iar logo-ul evoca definitia intreprinderilor cooperatiste ca asociatii autonome de persoane reunite in mod voluntar pentru a satisface nevoile si aspiratiile lor economice, sociale si culturale comune, printr-o interprindere detinuta in comun si controlata in mod democratic.

Anii internationali sunt declarati de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite pentru a atrage atentia si a incuraja actiunea in interesul unor probleme majore.

2012 – Anul International al Cooperativelor are menirea de a mari constientizarea publica despre contributiile substantiale pe care interprinderile cooperatiste le aduc in dezvoltarea socio-economica, in special in eradicarea saraciei, generarea de locuri de munca si integrarea sociala.
Prin aceasta masura se urmareste si promovarea formarii de noi cooperative si stimularea cresterii celor deja existente, prin Anul International ONU incurajand guvernele sa stabileasca politici publice, legi si reglementari care sa faciliteze dezvoltarea si stabilitatea cooperativelor.

Organizatia Natiunilor Unite recomanda de asemenea conlucrarea guvernelor si a cooperativelor pentru promovarea cresterii cooperativelor agricole prin acces la finantare, investitii in infrastructura rurala si consolidarea mecanismelor de marketing. Totodata incurejeaza colaborarea pentru a ajuta extinderea cooperativelor financiare pentru furnizarea serviciilor bancare tuturor.

Pentru a marca si pentru a sustine Anul International al Cooperativelor, platforma www.ies.org.ro, are o categorie speciala de stiri prin care va vom tine la curent cu evenimente desfasurate atat la nivel national, cat si international.

Pentru alte informatii referitoare la evenimentele din acest an, despre posibilitatile de implicare si alte resurse puteti accesa si pagina oficiala http://www.2012.coop.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente