15 Iunie – Ziua Internationala a Energiei Eoliene

Europa ar putea economisi miliarde de euro daca si-ar propune obiective mai ambitioase pentru energia regenerabila
15 Iunie - Ziua Internationala a Energiei Eoliene

Ziua Internationala a Energiei Eoliene este un eveniment sarbatorit la nivel mondial care are loc anual pe 15 iunie. Acesta este organizat de EWEA (European Wind Energy Association) si GWEC (Global Wind Energy Council).  In asociere cu EWEA si GWEC, asociatiile nationale de energie eoliana si societatile implicate in productia de energie eoliana organizarea de evenimente, in multe tari din intreaga lume.

Energia eoliana este energia vantului, o forma de energie regenerabila. La inceput energia vantului era transformata in energie mecanica. Ea a fost folosita de la inceputurile umanitatii ca mijloc de propulsie pe apa pentru diverse ambarcatiuni iar ceva mai tarziu ca energie pentru morile de vant. Morile de vant au fost folosite incepand cu sec al 7-lea i.Hr de persi pentru macinarea grauntelor. Morile de vant europene, construite incepand cu sec al 12-lea in Anglia si Franta, au fost folosite atat pentru macinarea de boabe cat si pentru taierea bustenilor, maruntirea tutunului, confectionarea hartiei, presarea semintelor de in pentru ulei si macinarea de piatra pentru vopselele de pictat. Ele au evoluat ca putere de la 25-30 KW la inceput pana la 1500 KW (anul 1988), devenind in acelasi timp si loc de depozitare a materialelor prelucrate.  Morile de vant americane pentru ferme erau ideale pentru pomparea de apa de la mare adancime.  Turbinele eoliene moderne transforma energia vantului in energie electrica producand intre 50-60 KW (diametre de elice incepand cu 1m)-2-3MW putere (diametre de 60-100m), cele mai multe generand intre 500-1500 KW. Puterea vantului este folosita si in activitati recreative precum windsurfing-ul. La sfarsitul anului 2010, capacitatea mondiala a generatoarelor eoliene era de 194 400 MW. Toate turbinele de pe glob pot genera 430 Terawatiora/an, echivalentul a 2,5% din consumul mondial de energie. Industria vantului implica o circulatie a marfurilor de 40 miliarde euro si lucreaza in ea 670 000 persoane in intreaga lume.

Tarile cu cea mai mare capacitate instalata in ferme eoliene sunt China, Statele Unite, Germania si Spania. La inceputul anului 2011, ponderea energiei eoliene, in totalul consumului intern era de 24% in Danemarca, 14% in Spania si Portugalia, circa 10% in Irlanda si Germania, 5,3% la nivelul UE; procentul este de 3% in Romania la inceputul anului 2012. La aceeasi data in Romania existau peste o mie de turbine eoliene, jumatate dintre ele fiind in Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *