5 Martie – Ziua Mondiala a Eficientei Energetice

5 Martie - Ziua Mondiala a Eficientei Energetice

Eficienta energetica este un termen foarte larg care se refera la multele modalitati prin care putem obtine acelasi beneficiu (lumina, incalzire, miscare, etc.) folosind mai putina energie. Domeniul acopera automobilele eficiente, becurile economice, practicile industriale imbunatatite, izolarea mai buna a caselor si o gama de alte tehnologii. Pentru ca economisirea energiei inseamna si economisirea banilor, eficienta energetica este foarte profitabila.

Mai bun cu mai putin

Eficienta energetica are adesea multiple efecte benefice. De exemplu, o masina eficienta de spalat rufe sau o masina de spalat vase foloseste mai putina apa. Eficienta furnizeaza de obicei si un nivel mai inalt de confort. De exemplu, o casa bine izolata va fimai racoroasa vara si mai calduroasa iarna.

Un frigider eficient va fi mai silentios, nu va ingheta sau face condens si in mod sigur va avea o durata mai mare de functionare. Iluminatul eficient iti va oferi mai multa lumina acolo unde ai nevoie. Astfel, eficienta este de fapt „mai bine cu mai putin.”Eficienta are un potential enorm. Sunt niste pasi foarte simpli pe care ii poti urma, cum ar fi sa izolezi mai bine acoperisul, sau cumperi o masina de spalat rufe mai eficienta atunci cand se strica cea veche.

Toate aceste exemple iti vor aduce atat economii de bani cat si de energie. Insa cele mai mari economii nu se obtin daca faci doar un pas din zece. Adevaratele castiguri vin din regandirea intregului concept, adica „a intregii case”, de exemplu, sau „a lintregului sistem de transport”. Cand vei realiza acest lucru, in mod surprinzator, consumul de energie poate fi redus de 4, pana la 10 ori din nivelul actual.

 

Sa luam exemplul unei case. Izoland corespunzator intregul exterior (de la acoperis la pivnita), ceea ce necesita oinvestitie notabila, vei avea nevoie de mai putina caldura astfel iti vei putea instala un sistem de incalzire mai mic si mai ieftin – si astfel vei recupera mai repede investitia. Rezultatul va fi o casa care nu are nevoie decat de otreime din energie, fara sa adaugi costuri suplimentare de constructie. Izoland si mai mult si instaland un sistem de ventilatie eficient, necesarul pentru incalzire se reduce la o zecime. Suna uimitor, dar mii de astfel de case super-eficiente s-au construit cu succes in Europa in ultimii 10 ani. Acesta nu este un viitor desprins din vis, ci o parte a realitatii de zi cu zi din viataa mii de familii. Un alt exemplu: imagineaza-ti ca esti managerul unui departament. Pe tot parcursul lunilor calduroase de vara, aerul conditionat pompeaza aer rece pe umerii personalului tau pentru a-i mentine productivi. Pentru ca acest lucru este costisitor, ai putea ruga un inginer priceput sa imbunatateasca eficienta pompelor de racire. Dar de ce sa nu mai faci un pas si sa examinezi intregul sistem.

Daca am imbunatati mai intai cladirea, pentru a impiedica razele soarelui sa o incalzeasca precum un cuptor, apoi am instala mai multe computere, copiatoare si becuri eficiente din punct de vedere energetic (care consuma mai putina electricitate si genereaza mai putina caldura), apoi am instala sisteme de racire pasive, precum ventilarea pe timp de noapte – ai putea descoperi ca sistemul de aer conditionat nici nu mai este necesar. Apoi, desigur, daca cladirea ar fi fost construita cum trebuie de la inceput, nu ar mai fi trebuit sa cumperi aparate de aer conditionat.

Mergem mai departe
Daca economisirea energiei are un impact economic atat de mare, de ce nu face toata lumea acest lucru? Pentru inceput, multi oameni profita de eficienta energetica. Potrivit consiliului American pentru o Economie Eficienta Energetic (American council for an Energy-EfficientEconomy) „Consumul total primar de energie pe persoana, in Statele Unite, inanul 2000 a fost aproape identic cu cel din 1973. De-a lungul aceleiasi perioade de 27 de ani, productia economica (PIB-ul, sau GDP-ul) pe locuitor acrescut cu 74 la suta.”

http://www.aceee.org/energy/effact.htm

Dar acesta este doar inceputul. Pentru aprofita la maximum de potentialul imens al masurilor de eficienta energetica,ceea ce este, din nefericire, la fel de greu de obtinut ca un camp petrolifer,este nevoie in primul rand de politici guvernamentale. Astfel, cel mai simpluinstrument este setarea standardelor de minima eficienta pentru case, birouri,masini, aparate electrocasnice, etc., care sa reflecte un cost minim al durateide viata.  Consumatorii au dreptul de a avea anumite asteptari de la produsele pe care le cumpara, vor ca acestea sa indeplineasca anumite standarde minime. Deja exista, de exemplu, standarde de minima siguranta. Totusi, standardele de eficienta energetica sunt adesea neglijate de autoritati, sau sunt prea slabe.

Guvernele ar trebui sa se foloseasca de politicile publice care ofera oportunitati de promovare a inovatiilor continue si imbunatatire a tehnologiilor eficiente.

Electronice mai verzi

Lumea consuma anual din ce in ce mai multe produse electronice. Acest fapt a provocat o crestere periculoasa a deseurilor electronice ce contin substante chimice toxice si metale grele ce nu pot fi eliminate sau reciclate in siguranta. Dar aceasta problema poate fi evitata.Vrem sa determinam liderii de piata producatori de electronice sa elimine fluxul toxic de deseuri electronice.
Provocare climatica pentru mediul liderilor din IT

Expunem companiile de electronice presiunii publicului, ajutand astfel la crearea unei industrii mai „verzi”. Noi stim caaceste companii ar putea face mult mai mult, sa nu se ocupe doar de ce lasa inurma ci si sa ajute la prevenirea consecintelor schimbarilor climatice.

De aceea am inceput campania Provocarea Liderilor din Climatul IT. Tinta pentru anul 2009 este, in principal, determinarea executivilor din companiile de IT sa sprijine activitati de lobby pe langa guverne in favoarea unui acord puternic, menit sa aduca salvarea planetei, in decembrie, la summitul pe schimbari climatice din Copenhaga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *