A fost creat primul organism viu artificial

Cercetatorii americani au dezvoltat cu succes prima celula vie controlata in totalitate de ADN sintetic, anunta BBC.biodiversitate

Specialistii au reusit sa reconstruiasca materialul genetic al unei bacterii, pe care l-au transplantat intr-o celula gazda. Genele bacteriei au fost construite in totalitate in laborator, „din patru sticle cu substante chimice pe un sintetizator chimic, pornind de la informatii din calculator”, a explicat expertul american Craig Venter.

Bacteria sintetica are 14 secvente de marcare in genom – bucati de ADN adaugate pentru a le distinge de cele naturale. Organismele s-au comportat si s-au divizat in laborator, asemenea bacteriilor naturale.

Rezultatul experimetului a fost numit Mycoplasma mycoides, iar potrivit specialistului in genomica, aceasta reprezinta „depasirea unei importante bariere psihologice”.

Cum era de asteptat, descoperirea nu a fost primita unanim favorabil, existand si numeroase voci critice care se declara ingrijorate cu privire la efectele nocive pe care dezvoltarea unui astfel de organism viu artificial le-ar putea avea asupra evolutiei omenirii.

„Efectele sunt incomparabile. Avem nevoie de o evaluare sigura a unei astfel de cercetari radicale, precum si de o protectie puternica impotriva unui eventual abuz militar sau terorist”, a declarat Iulian Savulescu, profesor de etica la Universitatea Oxford. El apreciaza ca unul dintre principalele efecte adverse generate de aceasta inovatie ar putea fi reprezentat, in viitor, de fabricarea celor mai puternice arme biologice de pana acum.

„Pana la urma, provocarea este sa mananci marul fara vierme”, mai spune Savulescu.

Cu toate acestea, realizatorii Mycoplasmei mycoides spera ca bacteriile vor juca un rol important in productia de medicamente, de combustibil si chiar in absorbtia gazelor cu efect de sera.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *