A inceput razboiul carbunelui in Valea Jiului «Producem huila, dar importam carbune»

Producţia de cărbune a scăzut cu 7%, iar importurile s-au redus cu 18%
A inceput razboiul carbunelui in Valea Jiului «Producem huila, dar importam carbune»
A inceput razboiul carbunelui in Valea Jiului «Producem huila, dar importam carbune»

Complexul Energetic Hunedoara (CEH), proprietar a patru mine in Valea Jiului, este in mare fierbere, deoarece perfecteaza contractele pentru importarea a 150.000 de tone de carbune. Ministrul pentru energie si-a exprimat nervozitatea in legatura cu acest subiect.

Complexul Energetic Hunedoara, proprietarul a patru mine de huila in Valea Jiului, va importa aproximativ 150.000 de tone de carbune
Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele

CEH este o termocentrala cu 7.000 de angajati, din care multi mineri din Valea Jiului, deoarece este administratorul minelor Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan. Pe langa energie electrica – baga in reteaua nationala aproximativ 8% din necesarul national de electricitate – este si producator de energie termica. De aceea, pentru lunile de iarna, cand creste consumul, trebuie sa-si mareasca stocurile de carbune. In Valea Jiului exista in total 7 mine, iar Guvernul a convenit in 2011, impreuna cu organismele internationale, inchiderea celor necompetitive. Minele Petrila, Paroseni si Uricani urmeaza sa fie inchise treptat pana in 2018, trecand in acest scop la Societatea Nationala Inchideri Mine Valea Jiului. Minele viabile, adica Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, au fost incluse in CEH. Acesta se aprovizioneaza, teoretic, cu carbunele produs atat in minele pe care le detine, care sunt eficiente, cat si in minele care urmeaza sa fie inchise, care, atentie!, produc carbune subventionat, adica foarte ieftin.

Marfa de afara nu este mai ieftina

Conducerea CEH a motivat initiativa de a importa marfa contra sumei de 14 milioane de euro, anuntata inca din vara, prin faptul ca Valea Jiului nu are capacitatea de a scoate atata carbune, ca marfa de import ar fi mai ieftina, ca nu este bun carbunele din Vale. “Nu este adevarat ca marfa din import este mai ieftina. E o minciuna! Nu este adevarat ca nu se puteau face stocurile cu huila din Valea Jiului. Raspunsul e simplu: pentru carbunele din Valea Jiului nu se pot percepe comisioane, cum este cazul la import. Producem huila, dar importam carbune, contra comision! Acesta este adevarul”, ne-a spus Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele.

Ministrul Razvan Nicolescu este foarte nervos: «Mai acord o singura luna pentru viabilizare»

“Unitatile de productie din Valea Jiului joaca un rol critic in asigurarea securitatii aprovizionarii cu energie electrica a Romaniei. Este nevoie de modernizare, inclusiv de cresterea productivitatii minelor. Solutiile la problemele mineritului si productiei de energie electrica nu pot veni numai din partea Guvernului. Ele sunt, in primul rand, responsabilitatea conducerii executive a societatii, careia ii mai acord o singura luna pentru prezentarea unei strategii de viabilizare a complexului”, a spus ministrul energiei, Razvan Nicolescu.

Problema comisionului

Raspunsul CEH: “Procesul organizat de CEH pentru achizitionarea cantitatii de 150.000 tcc, nu are prevazuta perceperea unui comision”. Mentionam ca un comision pentru import nu trebuie prevazut in contract, el este perceput de intermediarul care castiga licitatia sau negocierea directa. Intrebarea este: de ce importa carbune proprietarul a patru mine de profil?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *