ACCIDENT ECOLOGIC – Deversare de ape de mina la galeria Purcaret din Ilba

  0
  624

  O noua deversare de ape de mina s-a produs pe 15 august, la galeria Purcaret, din perimetrul Ilba. Accidentul ecologic a fost cauzat de surparile din subteran si de formarea acumularilor de apa si namol care nu au putut fi preluate de sistemul de evacuare. Este pentru a patra oara in acest an cand reziduurile miniere de la Purcaret ajung in gospodariile oamenilor.
  poluare
  Doua curti gospodaresti din Ilba au fost afectate de apele de mina provenite din galeria Purcaret. Apa de mina a inundat vechiul traseu de transport pe sub halda de steril si a erodat drumul de acces spre galerie. Deversarea a antrenat steril pe traseul paraului necadastrat, fapt care a dus la inundarea celor doua gospodarii. Mai mult, apa reziduala s-a infiltrat si intr-o fantana. Apa paraului Ilba, pana la confuenta cu raul Somes, si-a schimbat culoarea.

  O echipa pompieri militari, prim-comisarul Calin Stefan, inginerul sef Stelian Ivascu si reprezentanti ai Institutiei Prefectului, CNMPN Remin si SC Conversmin SA s-au deplasat la locul accidentului.

  „Este pentru a patra oara cand ne confruntam cu aceasta situatie. Situatia nu mai poate fi tolerata, iar pentru punerea in siguranta a obiectivului am dat un ultimatum companiei Remin si societatii Conversmin. Acestea trebuie, ca pana la data de 25 august, sa efectueze lucrari de decolmatare a albiei paraului necadastrat, astfel incat sa fie asigurata sectiunea necesara preluarii unui nou debit al viiturii, fara a se ajunge in situatia de a fi inundate gospodariile. Pana la data de 15 octombrie, Remin si Conversmin trebuie sa realizeze masurile aprobate in proiectul tehnic pentru punerea in siguranta a galeriei si haldei de steril”, a avertizat prefectul Sandu Pocol.

  Volumul de apa evacuat din subteran nu a putut fi aproximat, insa pentru cuantificarea efectuluiau fost luate probe de apa de catre SGA Maramures, urmand ca rezultatul analizelor sa fie comunicat. Nu a fost inregistrata mortalitate piscicola in raul Somes.

  Pompierii militari au evacuat apa din fantana colmatata. S-a solicitat familiei afectate sa nu utilizeze apa din fantana pentru consum, prepararea hranei si pentru animalele din gospodarie.

  Sursa: EMaramures

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.