Aceleratorul de particule a creat temperaturi de un milion de ori mai mari decat cele ale Soarelui

Experimentul realizat cu ajutorul aceleratorului de particule cunoscut ca LHC (Large Hadron Collider), in cadrul laboratorului subteran din Geneva al Organizatiei Europene pentru Cercetari Nucleare (CERN), a creat temperaturi de un milion de ori mai mari decat cele din centrul Soarelui. Astfel de temperaturi s-au produs, cred cercetatorii, in a miliarde parte din prima secunda de dupa Big Bang.

Ciocnirea ionilor de plumb (atomi carora li s-au indepartat electroni) a dus la o topire a particulelor atomice cum ar fi protonii si neutronii, transformandu-se intr-o „supa” de materie aflata intr-o stare cum nu a mai fost vazuta pe Pamant.

Oamenii de stiinta vor studia acum aceste particule pentru a intelege de ce sunt tinute impreuna particulele care alcatuiesc atomii si ce le da acestora masa.

Experimentul a fost facut accelerand ionii de plumb in directii opuse, la viteze apropiate de cea a luminii, si observand ce se intampla cand ionii se ciocnesc unii de altii.

Ciocnirea acestor particule grele vine dupa ce, timp de sapte luni, fizicienii de la LHC au desfasurat mai multe experimente folosind protoni, particule care sunt de circa 200 de ori mai usoare decat ionii de plumb.

„Suntem foarte incantati de ceea ce am reusit sa facem. Coliziunile au generat mini Big Bang-uri si cele mai inalte temperaturi si densitati obtinute vreodata intr-un experiment. Acest proces a avut loc intr-un mediu controlat si sigur, generand adevarate mingi de foc subatomice, incredibil de dense si de fierbinti, cu temperaturi ce ajung la peste zece mii de miliarde de grade, de un milion de ori mai mult decat temepratura din centrul Soarelui. La aceste temperaturi, chiar si protonii si neutronii, care alcatuiesc nucleul atomilor, se topesc si formeaza o supa densa de gluoni si quarcuri, numita plasma. Studiind aceasta plasma, fizicienii spera sa afle mai multe despre (strong force), una dintre cele patru forte (sau interactiuni) fundamentale ale naturii (forta nucleara tare, forta nucleara slaba, forta electromagnetica si gravitatia)”, a declarat Dr. David Evans, de la Universitatea din Birmingham.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *