Acoperisul vegetal: ecologic, frumos si util

greenroof2.jpgO noua moda s-a lansat in lumea intreaga in domeniul cladirilor verzi: acoperisurile vegetale.

Nascuta in Germania in urma cu 30 de ani, ideea a fost transformata anul trecut intr-o strategie globala, dupa ce s-a infiintat Reteaua Internationala pentru Infrastructura si Acoperisuri Verzi. Desi este o idee europeana, inverzirea acoperisului a prins cel mai bine in Statele Unite, unde deja exista orase intregi care si-au ridicat gradinile deasupra cladirilor si chiar pe peretii acestora.

Avantajul unei asemenea initiative este lesne de ghicit: in afara de aspectul placut, cladirile inverzite astfel vor reduce efectul de sera din oras, si vor pastra aerul mai curat si mai racoros, deoarece plantele absorb praful si dioxidul de carbon si produc oxigen. Mai mult decit atit, plantele vor retine apa de ploaie, astfel ca in zonele ploioase inverzirea acoperisurilor poate impiedica innundatiile.

green-roof.JPGMulti vor gasi si puncte slabe acoperisului vegetal, pe motiv ca ar putea cauza umezeala zidurilor si ar putea ingreuna si chiar distruge in timp acoperisul. Toate aceste probleme au fost deja rezolvate de experti, si exista un sistem omologat pentru crearea de acoperisuri vegetale, care contine nu mai putin de 7 straturi de izolatie si materiale care retin apa astfel incit umezeala sa nu afecteze structura cladirii. Iar cu acest sistem se rezolva si problema izolatiei cladirii, astfel incit consumul de energie se reduce considerabil.

Mai mult, in gradina de pe acoperis se pot cultiva legume , capsuni, zarzavaturi sau plante pentru ceaiuri. Iar daca veti avea grija de ele cum se cuvine si fara chimicale, veti avea parte de mini-culturi organice pentru voi si prietenii vostri.

Sursa: Unda Verde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *