Actiunea “Clean up the nature”, in Runcu!

Actiunea "Clean up the nature", in Runcu!

Asociatia Regionala pentru Dezvoltare Rurala – A.R.D.R., Asociatia Animatorilor si Monitorilor pentru Copii si Tineret – TINERI F?R? FRONTIERE, Asociatia Libera Initiativa si Antreprenoriat Tismana- ALIAT Tismana, in parteneriat cu Fundatia Judeteana de Tineret Gorj si in colaborare cu Grupul Scolar Industrial Bilta si Primaria Comunei Runcu au organizat actiunea Clean up the nature in Runcu ! Aceasta s-a derulat sambata, 26 iunie 2011.

Elevii Scolii Generale Runcu, impreuna cu elevii Grupului Scolar Industrial Bilta au raspuns apelului primarului comunei Runcu, Adi Cimpeanu, de a organiza o campanie de ecologizare in localitate. La acest eveniment au participat aproximativ 60 de elevi si profesori, dar au raspuns prezent si voluntarii Asociatiei „Tineri Fara Frontiere” si Asociatia Regionala pentru Dezvoltare Rurala – A.R.D.R., care au venit in Romania din diferite tari precum: Camerun, Sierra Leone, Danemarca, Armenia, Georgia.

Actiune dificila si o tona de gunoaie

Potrivit participantilor, a fost destul de dificila actiunea de ecologizare din Runcu, pentru ca ei au curatat Valea Baltii pe o distanta de 3 kilometri si au adunat gunoaiele de pe cursul unui parau, fiind nevoiti sa intre si in apa. In urma acestei actiuni s-a strans o tona de gunoaie, care au fost transportate apoi la groapa ecologica din Targu-Jiu. Ionela Sulea, profesoara de limba engleza la Scoala Generala Runcu si mentor pentru voluntari a precizat ca: „aceasta zi a fost o lectie atat pentru copii, dar si pentru localnicii Comunei Runcu, care au invatat sa respecte natura si sa arunce gunoaiele doar in locuri special amenajate. Localnicii au fost impresionati de prezenta voluntarilor straini care au venit in satul lor sa curete gunoaiele si au promis ca si ei vor urma exemplul voluntarilor. Cu siguranta de acum inainte cetatenii din Runcu se vor gandi de doua ori inainte sa arunce gunoaiele in locuri nepotrivite.”

Participantii, rasplatiti cu un gratar

Pentru minunata treaba pe care au facut-o, toti cei prezenti la actiunea Clean up the nature in Runcu au fost rasplatiti cu un gratar oferit de primarul Adi Cimpeanu si de managerul Asociatiei Tineri Fara Frontiere, Daniel Caprita. Actiunea Clean up the nature in Runcu! face parte din cadrul a doua proiecte internationale de voluntariat W.A.V.E. si ACT-EM implementate in judetul Gorj de catre ARDR si TFF pe o perioada de 9 luni si respectiv 12 luni. Proiectele W.A.V.E. si ACT-EM reprezinta Proiecte Europeane de Voluntariat avand ca scop cresterea responsabilitatii autoritatilor locale si incurajarea participarii tinerilor in viata comunitatii. Proiectele au o dimensiune si o complexitate considerabila, implicand peste 20 organizatii nonguvernamentale si 50 tineri voluntari din Caucaz, America Latina, Africa si Uniunea Europeana.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,337FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente