Actiuni de observare a pasarilor din judet organizate de elevi satmareni si turci

Actiuni de observare a pasarilor din judet organizate de elevi satmareni si turci
Actiuni de observare a pasarilor din judet organizate de elevi satmareni si turci

Proiectul international bilateral Comenius intitulat „Lets watch the birds” („Sa observam pasarile”), derulat in parteneriat intre Liceul Teoretic German „Johann Ettinger ” si Scoala Esra Karalya „Lisesi Didim” din Turcia, a ajuns ieri la final. Dupa vizita facuta in urma cu un an de o delegatie a scolii satmarene, recent, timp de mai bine de o saptamana, o delegatie a scolii din Turcia, formata din 24 de elevi si opt profesori, s-a aflat la Satu Mare.

Cu aceasta ocazie, au fost organizate activitati ecologice, work-shop-uri, simpozioane, activitati interculturale si altele. Totodata, au fost facute observatii la pasarile care traiesc pe raul Tur, lacul de la Calinesti-Oas, pescariile din zona Carei-Moftin, au fost organizate excursii la Muzeul in aer liber al Tarii Oasului sau la alte obiective turistice din municipiul Satu Mare. De asemenea, a fost facuta si o vizita la Salina Turda. “Scopul proiectului este de a sensibiliza tinerii pentru ocrotirea si protejarea mediului. Principalele obiective urmarite sunt dezvoltarea abilitatilor de comunicare scrisa in limba engleza si sensibilizarea tinerilor pentru protectia mediului, in special a pasarilor, precum si formarea bunelor maniere fata de natura”, a precizat coordonatorul proiectului, profesoara Maria Graur.

Principalele activitati derulate in cadrul proiectului au fost actiunile de observare a pasarilor in zona Satu Mare, respectiv zona Karalya, Turcia, realizarea unei harti cu locurile de cuibarit a pasarilor, elaborarea unui dictionar romano-turc-german-englez cu notiuni specifice domeniului, redactarea unei reviste de specialitate in limba engleza, crearea unei brosuri despre bunele maniere in natura, realizarea si interpretarea unei piese de teatru referitoare la pasari si crearea unor piese literare si muzicale referitoare la domeniul pasarilor.

Ieri, la sediul Liceului German a avut loc conferinta de inchidere a proiectului, la care au fost prezenti toti cei implicati. Cu aceasta ocazie, a fost facuta o evaluare a rezultatelor obtinute in cadrul proiectului. “Speram ca experienta dobandita in cadrul acestui proiect sa va ajute ca mai apoi sa impartasiti si altor colegi din aceasta experienta”, a spus la conferinta de inchidere profesorul coordonator Maria Graur. La final, au fost inmanate diplome de participare tuturor celor implicati in cadrul proiectului. Proiectul a avut un buget de 24.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *