Suedia consideră incinerarea deșeurilor o formă de reciclare – iar Marea Britanie face aceeași greșeală.
Autor: Dominic Hogg
Traducere: Silviu Lungu
Suedia ocupă printre primele locuri la sortarea și reciclarea deșeurilor, dar acest succes ascunde multe secrete.
Toate lumea vorbește despre sistemul de reciclare din Suedia. Este atât de bun, spune presa, încât această țară chiar importă deșeuri pentru a le prelucra. După cum spunea un jurnalist, „în Marea Britanie putem doar să visăm la un sistem atât de eficient”.
Eu sunt uimit. Ca unul al cărui job implică săpatul prin munți de statistici despre deșeuri și care este familiarizat cu metodele diverselor țări din UE de gestionare a deșeurilor, îmi este greu să înțeleg de ce Suedia este prezentată ca un soi de nirvana. De fapt, în unele zone ale Marii Britanii stăm mai bine ca Suedia la ratele de reciclare. Deci ce se întâmplă?
Rata de reciclare în Suedia este mare, de 49,8%, iar nu cum o promovează industria, de 99%. Aceasta a rămas neschimbată din 2006. Este mai sus decât rata de reciclare a Marii Britanii, de 44,6%, dar nu cu mult și este semnificativ sub Țara Galilor. Datorită unor inițiative curajoase ale administrației regionale din Cardiff, provinciile galeze au atins în 2015 o rată de reciclare de aproape 60%.
Confuzia care i-a făcut pe toți să admire Suedia pare să provină din modul în care este clasificată incinerarea deșeurilor. Rapoartele care laudă această țară includ incinerarea între formele de reciclare, iar aceasta este o eroare. În realitate, o capacitate prea mare de incinerare este o piedică pentru reciclare.
Este adevărat, Suedia plasează în gropile de gunoi o parte mult mai mică din deșeuri decât Marea Britanie, dar asta se întâmplă din cauză că incinerează mai mult. În Suedia sunt incinerate 49,5% din deșeurile municipale în timp ce în Marea Britanie se incinerează doar 27,1%.
Reciclarea în Suedia este „uimitoare”
Instalațiile de incinerare din Suedia s-au construit în parte ca răspuns la interzicerea gropilor de gunoi începând cu anii 2000. La acel moment, multă lume era îngrijorată că ridicarea prea multor instalații de incinerare ar putea diminua reciclarea: indiferent ce va urma, aceste incineratoare scumpe trebuie alimentate cu deșeuri.
Din fericire pentru Suedia, la sfârșitul deceniului trecut, a fost ridicată o restricție europeană referitoare la exportului de “deșeuri reziduale” (materiale care nu se pot recicla). Imediat, instalațiile de incinerare care respectau anumite standarde de eficiență energetică au putut să importe deșeuri din străinătate. Multe țări – inclusiv Germania, Olanda, Danemarca și Suedia – au început să importe deșeuri, nu în ultimul rând pentru că erau dornice să crească ratele de reciclare fără să afecteze viabilitatea instalațiilor de reciclare. În fapt, majoritatea deșeurilor reziduale exportate din Marea Britanie sunt trimise la incineratoarele din Olanda, ceea ce înseamnă că autoritățile locale și afacerile din Olanda pot să continue îmbunătățirea performanțelor activității de reciclare și să nu lase incineratoarele fără materie primă. Se spera că Marea Britanie va învăța din experiența Suediei și a celorlalte țări și va avea grijă să nu investească excesiv în incinerare. Însă nu a fost cazul.
În ultimii cinci ani, Eunomia Research & Consulting a monitorizat atent cantitatea de deșeuri reziduale generate de Marea Britanie precum și capacitatea instalațiilor de incinerare existente (dar și a celor aflate în construcție sau planificate). Dacă întregul Regat Unit ar urma exemplul Țării Galilor, atunci, după estimările noastre, până la sfârșitul deceniului va exista mai multă capacitate de incinerare decât deșeuri care să fie prelucrate.
Pentru că politicile UE au acum ca țintă o rată de reciclare de 65% până în 2030, cu mult peste performanțele existente în majoritatea statelor, pare improbabil că vor fi disponibile deșeuri reziduale de import cu care să fie alimentate incineratoarele pe care le construim.
Amintiți-vă, incinerarea nu e reciclare. Din cauza faptului că trebuie să încercăm să reducem deșeurile și să reciclăm mai mult decât producem, ar trebui să ne așteptăm la o scădere a cantității de deșeuri reziduale disponibile pentru incinerare sau depozitare. Soluția nu este să continuăm să construim tot mai multe instalații de incinerare. Dimpotrivă, trebuie să adoptăm o strategie bazată pe mai puține deșeuri și pe mai multă reciclare. Bineînțeles, același lucru trebuie să facă și Suedia.