Adriean Videanu despre contractul privind Rosia Montana: Eu sunt impotriva secretizarii contractului. Statul se afla intr-o pozitie foarte delicata in privinta participarii la o eventuala majorare de capital

  0
  267

  Adriean Videanu, ministrul Economiei, considera ca este o copilarie secretizarea contractului privind zacamantul de la Rosia Montana. „Sunt anumite clauze confidentiale, dar chiar mi se par ciudate chestiile acestea. De regula, eu sunt impotriva acestei secretizari. Este adevarat ca sunt anumite date secrete, in sensul legii, Agentia Nationala a Resurselor Minerale fiind depozitarul acestor date”, a declarat Adriean Videanu intr-un interviu acordat HotNews.ro. Videanu considera ca statul roman se afla intr-o pozitie foarte delicata in ceea ce priveste participarea la o eventuala majorare de capital, in cazul in care nu se ia o decizie in privinta proiectului de la Rosia Montana.Adrean Videanu

  „Eu am spus: Haideti toate autoritatile, toti cei procupati de acest proiect, haideti sa ne adunam si sa luam o decizie: Se vrea sau nu se vrea acest proiect? Pentru ca eu sunt in situatia foarte delicata in care indiferent ce decizie iei, cazi prost, daca nu se ia o decizie in privinta proiectului”, a mai spus Adriean Videanu. Acesta sustine ca la Rosia Montana, cantitatea de cianuri care ar putea fi deversata „va fi mai mica decat cianura dintr-o cafea”.

  Contractul a fost incheiat intre statul roman, prin SC Minvest Deva SA, si compania canadiana Gabriel Resources, in vederea exploatarii minereurilor de aur si argint de la Rosia Montana. In compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), care ar urma sa exploateze zacamintele aurifere, Romania detine 20% din actiuni, prin intermediul Minvest Deva.

  Iata principalele declaratii pe tema zacamantului de la Rosia Montana:

  * Mie mi se pare o copilarie chestia aceasta cu secretizarea. Sunt anumite clauze confidentiale, dar chiar mi se par ciudate chestiile acestea. Eu sunt impotriva acestei secretizari. Nu sunt nici contracte strategice… Este adevarat sunt anumite date secrete, in sensul legii, pe care Agentia Nationala a Resurselor Minerale care este depozitarul acestor date, poate sa le conserve. Dar, in rest, nu vad o problema in publicarea acestor date.
  * In ceea ce inseamna utilizarea de cianuri, este o problema care trebuie mai mult aprofundata(…)La Rosia Montana, ceea ce se va deversa va fi o cantitate mai mica decat cianura dintr-o cafea.
  * Intr-adevar, niciodata nu voi sustine niciun proiect care nu raspunde exigentelor de mediu (…) Dar cred ca ar fi o mare eroare din punct de vedere al potentialului de relansare economica ca sa nu se sustina aceste resurse.
  * Eu sunt actionar in numele statului. Sa admitem ca maine se aproba majorarea de capital. Daca statul roman nu participa la majorarea de capital si proiectul se face si este unul foarte rentabil, o sa vina peste ani si ani si o sa spuna: Uite, ticalosul nu a vrut sa participe in numele statului la majorarea de capital. Daca participa la majorarea capitalului social si proiectul nu se face, se va spune: Ce a facut cu banii statului? Vedeti ce situatie extraordinar de delicata din acest punct de vedere? De aceea eu am spus: Haideti toate autoritatile, toti cei procupati de acest proiect, haideti sa ne adunam si sa luam o decizie: Se vrea sau nu se vrea acest proiect? Pentru ca eu sunt in situatia foarte delicata in care indiferent ce decizie iei, cazi prost, daca nu se ia o decizie in privinta proiectului.

  Sursa: Hotnews

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.