Agent Green: Patru magazine mari nu dau date despre producatorii becurilor economice pe care le vand

Agent Green sustine ca patru lanturi de magazine nu afiseaza date despre producatorii becurilor economice pe care le vand, timbrul verde si pubela barata, potrivit unui comunicat transmis luni de organizatia de mediu.becuri economice

Astfel, potrivit Agent Green, Auchan vinde becuri economice marca Tendenza distribuit de Promod SRL si marca Softlight distribuit de AV Clima SRL. Timbrul verde si marcajul pubela barata lipseste la ambele produse.

Kaufland vinde becuri economice marca EcoLux importate de Alexa Trading SRL despre care nu sunt disponibile date. Pubela barata si timbrul verde lipsesc si in acest caz.

Mr. Bricolage vinde becuri economice Lohius de 9W si de 18W importate de Lohuis Romania Impex SRL, de pe care lipsesc timbrul verde si pubela barata.

Kika vinde becuri economice marca Apsun ascunse in corpurile de iluminat marca Eglo. Becurile Apsun nu contin nici date despre producator, nici pubela barata si timbrul verde.

“Agent Green a sesizat deja Garda Nationala de Mediu in legatura cu becurile economice ilegale si poarta discutii cu magazinele pentru a elimina aceste produse de pe rafturi. Identitatea producatorului si pubela barata sunt informatii esentiale si obligatorii de oferit consumatorilor pe bec, pe ambalaj si pe instructiunile de folosire. Afisarea la raft si pe documentele de vanzare a timbrului verde reprezinta garantia ca becurile economice si tuburile fluorescente care contin mercur se recicleaza si nu se arunca la gunoi”, se mai arata in comunicat.

Magazinele si producatorii cu probleme risca amenzi de cate 7.500 lei pentru fiecare problema a produselor neconforme cu legea, sustine organizatia.

Investigatiile Agent Green s-au desfasurat in perioada aprilie-iunie 2009 in cele mai mari 23 de lanturi de magazine care opereaza in Romania. Becurile economice si tuburile fluorescente sunt surse de lumina eficiente energetic, rezista pana la 10 ani, contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de dioxid de carbon si la salvarea climei. Totusi, acestea contin mercur si pot polua mediul atunci cand se sparg.

Sursa: NewsIn

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente