Agricultura ecologica mai primeste 7 milioane de euro

Agricultura ecologica mai primeste 7 milioane de euro
Agricultura ecologica mai primeste 7 milioane de euro

Guvernul a emis in ultima sedinta o hotararea pentru completarea HG nr. 759/2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul agriculturii ecologice.

Aceasta masura vine ca urmare a numeroaselor solicitarilor ale fermierilor care detin exploatatii de mici dimensiuni, inregistrate in sistemul ecologic, fapt ce presupune costuri suplimentare de certificare si inspectie anuale.

Tinand cont de faptul ca 65% din exploatatiile ecologice sunt de mici dimensiuni, de la 0,3 – 5 ha., s-a decis alocarea unui sprijin in cuantum total de 7.050.000 euro, fonduri europene, acesta urmand a acoperi taxele de inspectie si certificare, mentinand astfel exploatatiile respective in sistemul ecologic.

Practic, aceasta masura se inscrie pe linia sprijinirii de catre Guvernul Romaniei a agriculturii ecologice si vizeaza o crestere a platii suplimentare la exploatatiile ecologice de mici dimensiuni (0,3-5ha) de peste 17% (de la 450 la 540 euro), fermele aflate intre 5,1-20 ha primind 611,43 euro, iar cele de peste 21 ha beneficiind de 510 euro, exploatatiile mari, de peste 20 hectare, nefiind dezavantajate intrucat acestea isi pot acoperi costurile de certificare si inspectie anuale prin valorificarea unui volum mai mare de produse ecologice, raportat la dimensiunea lor.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente