Parlamentul European a aprobat, miercuri, un proiect de reforma a Politicii Agricole Comune (PAC) ce prevede transformarea sistemului european de subventii agricole intr-unul ceva mai ecologic si mai echitabil, printr-o plafonare a ajutoarelor, transmite AFP.
Eurodeputatii au votat in favoarea conditionarii a 30% din ajutoarele directe pentru agricultori – destinatie prioritara a cheltuielilor PAC – de respectarea normelor de mediu, cuprinzand aici diversificarea culturilor sau mentinerea pasunilor permanente, scrie Agerpres.
Proiectul adoptat de eurodeputati prevede totodata exceptii pentru micile exploatatii, atenuand astfel masurile preconizate de Comisia Europeana in propunerea sa reforma prezentata in octombrie 2011 si care urmeaza sa intre in vigoare in 2014.
Alesii europeni au aprobat prin votul de miercuri o reechilibrare a subventiilor in favoarea micilor agricultori, prin plafonarea la 300.000 de euro a ajutoarelor pentru exploatatiile mari. In prezent, circa 80% din ajutoare sunt destinate celor mai mari exploatatii, dar exista o derogare privind cooperativele agricole.
Intre alte prevederi, conform proiectului, doar agricultorii activi urmeaza sa fie eligibili pentru primirea banilor europeni, in detrimentul cluburilor de golf si al aeroporturilor care beneficiau pana acum de aceste fonduri. Definitia termenului de ‘agricultor activ’ a fost lasata in schimb la latitudinea statelor membre.
In egala masura, urmeaza sa fie optimizata distribuirea ajutoarelor in interiorul Uniunii Europene, intre cei 27 – pe principiul ‘convergentei externe’ – si intre detinatorii de exploatatii, prin intermediul unei plati uniforme la hectar – pe principiul ‘convergentei interne’.
Obiectivul afisat este de a reduce decalajele dintre agricultori: in medie, in UE, prima la hectar este de 270 de euro, dar exista mari disparitati, de la 700 euro/ha in Malta sau 400 euro/ha in tarile Benelux la numai 85 euro/ha in Estonia sau Letonia.
Reforma PAC mai trebuie negociata cu Consiliul European, iar Irlanda, care asigura in prezent presedintia semestriala prin rotatie a blocului, spera sa se ajunga la un acord inainte de incheierea mandatului sau, in iunie.