AIE: Productia de petrol din Golf, la nivel record

Cererea de petrol va cre?te în 2015. Riscurile de produc?ie vor r?mâne ridicate
 AIE: Productia de petrol din Golf, la nivel record
AIE: Productia de petrol din Golf, la nivel record

Statele din Golf produc tot mai mult petrol, sfidand asteptarile potrivit carora „revolutia” gazelor de sist din SUA va reduce importanta lor pentru natiunile consumatoare de la nivel mondial, anunta Financial Times.

Publicatia britanica citeaza estimarile Agentiei Internationale a Energiei (AIE), din care rezulta ca Arabia Saudita, Kuweitul, Emiratele Arabe Unite si Qatarul au stabilit recorduri de productie in fiecare din ultimele trei luni. Cifrele arata ca, in septembrie, tarile din Golf au generat 18% din cererea mondiala de petrol – nivel atins de numai doua ori in datele AIE, in anii 1980. Productia celor patru state mentionate (din Golf) a fost de 16,4 milioane de barili pe zi in trimestrul al treilea din 2013, avand o valoare de peste 150 miliarde dolari.

„In pofida revolutiei gazelor de sist, Orientul Mijlociu este si va ramane ceva timp centrul industriei petroliere globale”, a declarat, citat de Financial Times, Fatih Birol, economistul sef al AIE.

Cotidianul arata ca exista o diferenta importanta intre SUA si statele din Golf: companiile americane au tendinta sa-si majoreze productia de petrol ca sa genereze mai mult profit, in vreme ce statele din Golf – in special Arabia Saudita – investesc masiv pentru mentinerea capacitatii de rezerva. Drept urmare, noteaza Financial Times, tarile din Golf capteaza o cota mai mare din piata in crestere a Asiei.

In cele din urma, acest lucru arata ca regiunea continua sa fie un jucator important pe piata titeiului, influentand in mod pozitiv relatia sa cu comunitatea internationala, concluzioneaza Financial Times.

.

Conform AIE, Statele Unite vor depasi Rusia, anul viitor, urmand sa devina al doilea mare producator de petrol dupa Arabia Saudita, in baza titeiului extras din gazele de sist. AIE estimeaza ca productia de petrol a SUA a sporit cu 50% din 2008.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *