Indonezia, Brazilia, Mexic, Congo, Camerun si Costa Rica cer bani pentru a-si proteja copacii. Statele sarace garanteaza pentru copaci doardaca primesc bani de la cele bogate
Pe masura ce se apropie Conferinta Organizatiei Natiunilor Unite privind schimbarile climaterice, tot mai multe voci, politice sau din ONG-uri, cer ca tarile sarace, dar paduroase, sa primeasca bani de la cele bogate, dar fara copaci. Unul dintre sustinatorii acestei idei este Rachmat Witoelar, ministrul Mediului din Indonezia, tara care va gazdui in decembrie evenimentul ONU. El a declarat in cursul lunii octombrie, pentru New York Times, ca 20 de dolari acordati pentru un hectar silvic ar fi un inceput pentru a preveni exploatarea irationala.
Peter Seligmann, presedintele executiv al organizatiei Conservation International, se declara de acord cu propunerea oficialului indonezian, mai ales in conditiile in care multi locuitori din regiunile in curs de dezvoltare sint nevoiti sa-si cistige traiul prin taierea masiva a copacilor, de multe ori din zone protejate prin lege. Intr-un articol publicat luna trecuta pe site-ul BBC News, acesta afirma ca tarile sarace ar trebui, pentru binele global de lunga durata, sa traga foloase economice din protejarea padurilor, si nu sa le distruga pentru supra-vietuirea imediata.
Proiectele de prezervare a padurilor din zonele sarace, prin acordarea de ajutoare banesti, incep sa capete un contur tot mai pronuntat pe masura ce se apropie Conferinta ONU privind schimbarile climaterice, programata intre 3 si 14 decembrie, in Bali, capitala Indoneziei. In cadrul unei adunari premergatoare acesteia, la care au participat 40 de ministri de mediu si care s-a desfasurat intre 26 si 28 octombrie, guvernul indonezian a incercat sa recruteze o serie de tari defavorizate pentru a exercita o presiune sporita asupra statelor bogate in vederea obtinerii de stimuli financiari pentru conservarea resurselor silvice. Brazilia, Mexic, Congo, Camerun, Costa Rica, Malaiezia si Papua Noua Guinee sint citeva dintre tarile ce au fost cooptate. Acestea se pling si ca le este greu sa respecte prevederile Protocolului de la Kyoto privind reducerea emisiilor de gaze de sera, solicitind sprijin extern si argumentind ca tarile bogate ar plati, pe scurt, pentru propriul aer curat.
Obiectiv la tropice
Terra se degradeaza intr-un ritm alert, asa ca deciziile trebuie luate rapid, avertizeaza activistii de mediu, subliniind importanta rezervelor forestiere. Padurile tropicale sint vizate in mod special, in conditiile in care, asa cum arata si publicatia britanica The Daily Telegraph, defrisarea lor cauzeaza o cincime din totalul emisiilor de gaze de sera, mai mult decit toate automobilele, trenurile si avioanele lumii luate la un loc.
Sursa: Universul Padurii