Ajutor pentru IMM ecologice

Sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii in utilizarea eficienta a resurselor si a energiei reprezinta scopul unei comunicari recente a Comisiei Europene, informeaza europa.eu.

ajutor se materializeaza in asigurarea cadrului legal si a masurilor care intaresc politicile si initiativele existente tinand cont de caracteristicile specifice ale intreprinderilor mai mici. In acest scop, comunicarea propune crearea unui program pentru a ajuta intreprinderile mici si mijlocii sa implementeze legislatia de mediu europeana. Programul va canaliza resursele financiare catre retele de asistenta, va simplifica accesul la sisteme de management al mediului si va promova sensibilizarea mai accentuata a acestor intreprinderi in legatura cu probemele de mediu.

Comisarul european pentru mediu Stavros Dimas: “Pentru a raspunde cu succes provocarilor de mediu cu care ne confruntam si pentru a ne atinge tintele propuse in ceea ce priveste emisiile de gaze cu efect de sera, energia regenerabila si eficienta energetica, este necesar ca toate companiile europene sa faca front comun. Intreprinderile mici si mijlocii sunt parte integranta din economia europeana; este, asadar, de importanta vitala ca ele sa-si joace rolul ce le revine in cresterea durabilitatii economiei europene.”

Multe companii nu sunt constiente de impactul pe care activitatile lor il au asupra mediului, mare parte considerand, chiar, ca acesta este foarte mic sau chiar inexistent. De asemenea, IMM au tendinta de a considera ca sunt in perfecta concordanta cu legea, daca nu li se atrage atentia ca nu este asa. In astfel de conditii, activitatile IMM pot implica serioase riscuri de sanatate si securitate pentru angajati, precum si riscuri la adresa mediului.

Astfel, prin neintegrarea problemelor de mediu in activitatile lor economice, IMM ar putea, de asemenea, sa piarda beneficiile economice oferite de un mai bun management al mediului si de eco-inovare.

Programul de asistenta pentru respectarea mediului propus de Comisie contine o serie de masuri care vizeaza ajutorul dat IMM pentru minimizarea impactului pe care activitatile lor il au asupra mediului, precum si facilitarea respectarii legislatiei in vigoare. Obiectivul programului este reducerea dificultatilor de conformare prin asigurarea de instrumente si politici menite sa integreze problemele de mediu in miezul activitatilor IMM. Masurile prezentate in comunicare acopera, de asemenea, difuzarea informatiilor special adresate IMM, promovarea retelelor de asistenta si activitatile de instruire in vederea construirii unei expertize locale in materie de mediu.

Programul va fi finantat din fonduri LIFE+ (5 milioane de euro pentru perioada 2007-2013), din fonduri suplimentare prin Programul Cadru pentru Competitivitate si Inovare (CPI) si din Fondurile Structurale.

Exista deja o serie de masuri prevazute pentru anul 2007. Exista, de asemenea, un website care ofera (in sapte limbi) informatii in legatura cu politica de mediu a UE pentru IMM. Exista si intentia de a se elabora ghiduri in domenii precum eficienta energetica, emisii atmosferice, sol, apa si deseuri. Va fi, de asemenea, publicat un manual despre posibilitatile de finantare.

Noua retea, care inlocuieste reteaua Euro Info Centre (EIC) de sprijinire a afacerilor si inovatiei, va participa la implementarea programului din 2008. Aceasta retea, precum si alte retele de sprijinire a IMM vor juca un rol important in asistarea firmelor mici si mijlocii in procesul de traducere a politicilor de mediu europene in masuri operationale.

Sursa: Cofinantare.ro

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,152FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente