Al Gore sustine ca doar SUA pot salva planeta

Democratul contesta rolul de lider mondial asumat de Uniunea Europeana in eforturile pentru limitarea efectelor schimbarilor climatice.
al gore
Fostul vicepresedinte american devenit guru al ecologiei, Al Gore, s-a aratat miercuri sceptic cu privire la potentialul UE de a deveni lider mondial, in special in lupta impotriva incalzirii globale, un domeniu in care Europa isi aroga multe merite. In timpul unei audieri pe tema schimbarilor climatice din Senatul american, democratul a minimalizat, voalat, si efectele pozitive pe care Tratatul de la Lisabona le-ar putea avea asupra UE.

„Unii au speculat ca, la un moment dat in viitor, daca va aprofunda integrarea, va avea un presedinte si un corp legislativ cu o putere reala, UE ar putea sa se dezvolte intr-un lider global. N-o sa contez pe asta”, a precizat Gore.

„Cred ca SUA sunt singura tara care ar putea sa conduca lumea”, a adaugat el, potrivit AFP.

Referitor la incalzirea globala, Gore a apreciat ca este cea mai mare amenintare la adresa omenirii. Mai exact, o amenintare care ar putea aduce „sfarsitul civilizatiei omenesti”, a apreciat democratul, care este creditat pentru impulsionarea dezbaterii pe tema schimbarilor climatice in Statele Unite, prin promovarea filmului „An inconvenient truth – Un adevar incomod”.

Un adevar incomod?

Declaratiile lui Al Gore i-ar putea deranja pe oficialii Comisiei Europene si pe liderii statelor membre UE, care sustin ca blocul comunitar da un exemplu intregii lumi, prin eforturile pe care le face in combaterea incalzirii globale. Pachetul legislativ pentru reducerea emisiilor poluante, adoptat in Consiliul European in decembrie 2008, a fost de altfel catalogat, de catre UE, drept cel mai ambitios pas in aceasta directie.

Criticii au subliniat insa ca masurile au fost serios temperate de catre politicieni, care au sfarsit prin a proteja in special interesele industriei.

Mai mult, in vreme ce eforturile administratiei Bush in combaterea incalzirii globale au fost in cel mai bun caz timide, situatia s-ar putea schimba in timpul mandatului lui Barack Obama.

O intensificare a eforturilor americane in domeniul ecologiei, apreciaza EUObserver, ar putea scoate in evidenta lipsurile UE, ale carei tinte declarate sunt deseori subminate de cearta dintre state pe tema costurilor reducerii emisiilor de CO2.

AMBITII

Propuneri fara fonduri

Fara sa-l auda pe Al Gore, Comisia Europeana a prezentat, tot miercuri, propunerile sale pentru un nou acord mondial pe tema schimbarilor climatice, care prevad reducerea cu 30% a emisiilor poluante, pana in 2020, in tarile dezvoltate.

* Tarile in curs de dezvoltare ar trebui, la randul lor, sa-si limiteze cresterea emisiilor la un nivel cu 15%-30% sub nivelul care s-ar inregistra daca nu se iau masuri.

* Pentru a atinge aceste scopuri, Comisia UE propune crearea unei piete a emisiilor de carbon la nivelul OCDE.

* In vreme ce apreciaza costurile necesare la aproximativ 175 de miliarde de euro anual, propunerile nu mentioneaza un angajament clar al tarilor dezvoltate pentru sustinerea financiara a celor sarace.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *