Investitia va reprezenta o premiera atat la nivelul judetean cat si national. Parcul trebuie dat in folosinta pana la sfarsitul anului 2012. Energia solara va intra in circuitul retelei nationale de electrificare.
Comuna Pianu tinde sa devina centrul energetic al judetului in ceea ce priveste sursele alternative de energie. Dupa inaugurarea primei stane ecologice din judet, administratia locala are in plan un parteneriat public-privat pentru amenajarea unui parc fotovoltaic pentru producerea curentului electric pe baza de energie solara.
Valoarea totala a proiectului este de 19,5 de milioane de euro. In doi ani de la obtinerea finantarii trebuie pornita instalatia.
„Noi avem un contract de concesionare cu firma SIT Tehnologii din Sebes. Noi venim cu terenul, iar firma se ocupa de implementarea investitiei. Comuna va beneficia de reverenta si un anumit procent din profitul inregistrat”, a precizat Marin Petruse, primarul comunei Pianu.
Potrivit contractului de asociere, din al treilea an de la punerea in functiune, Primaria Pianu va primi 10 la suta din venitul realizat de catre firma SIT din Sebes. Beneficiul anual comunei Pianu este estimat la cel putin 20.000 de euro.
Parc pe o suprafata de zece hectare
Parcul va fi amenajat in zona limitrofa a terenului de golf „Paul Tomita”, spre localitatea Salistea si se va intinde pe o suprafata de zece hectare de teren. „Pentru realizarea investitiei am obtinut deja avizele si autorizatiile necesare in vederea inceperii lucrarilor. In acest moment proiectul este supus evaluarii in vederea obtinerii de fonduri europene nerambursabile”, a spus Picchio Nazzareno, administratorul firmei Sit Tehnologii Industriale Sebes.
Acesta a precizat ca proiectul prevede montarea a 17.820 de module fotovoltaice cu o capacitate de 5 MW. „Acestea ar urma sa produca aproxivativ 4.989 KW, cu o productie prevazuta de circa 7.733 MWh/an. Energia produsa va fi livrata direct in reteau Electrica”, a mai spus Picchio Nazzareno.
Mai multi specialisti din Italia, Spania si Germania au realizat deja masuratorile pentru amplasarea panourilor solare astfel incat acestea sa asigure captarea la maximum a razelor si energiei solare.
Noi locuri de munca
In perioada de implementare a proiectului urmeaza a fi create 80 de noi locuri de munca. Dupa darea in folosinta a parcului fotovoltaic sunt prevazute 17 posturi, inclusiv serviciile de curatenie si paza.
„In actualul context europen privind promovarea energiei electrice din surse de energie regenerabila pe piata interna, consideram ca investitia propusa, de realizare a unei centrale fotovoltaice de 5 MWh este necesara si oportuna, contribuind astfel la atingerea tintelor stabilite prin Strategia energetica a Romaniei”, a spus administratorul Sit Tehnologii Industriale.
Firma Sit Tehnologii Industriale din Sebes activeaza in sectorul constructiilor metalice industriale iar in ultimii ani s-a indreptat si spre investitiile in domeniul proiectelor ecologice. Acestia au in implementare si realizarea unei platforme ecologice pentru reciclarea anvelopelor uzate.