Partidul Verde din Romania se arata extrem de ingrijorat de faptul ca in trei districte din vestul Ungariei s-a decretat starea de urgenta din cauza deversarii de reziduuri industriale. Apele poluate ale afluentilor din zona se vor scurge in Dunare si este posibil sa afecteze si partea romaneasca a fluviului.
Accidentul ecologic din Ungaria a produs produs pagube majore pentru mediu, afectand terenurile prin contaminarea cu deseuri toxice si a costat viata a patru persoane, alte patru fiind date disparute. Incidentul s-a soldat cu un numar de 120 de raniti.
Partidul Verde cere autoritatilor romanesti sa fie pregatie sa actioneze de urgenta pentru reducerea la minim a consecintelor posibilului dezastru ecologic de pe Dunare.
Accidente precum cel din Ungaria se pot intampla in orice moment, iar gravitatea consecintelor acestora este crescuta daca sunt utilizate cianuri in procesul de extractie. Daca proiectul Rosia Montana va fi pus in aplicare, un incident ecologic asemanator poate avea loc la lacul de decantare rezultat in urma exploatarii.
Lacul de decantare din Apuseni, ce urmeaza a fi construit in cadrul proiectului RMGC, ar putea oricand sa fie scena unui dezastru ecologic mult mai mare decat cel care a avut loc in Ungaria.
Nu exista nicio certitudine ca nu vor mai avea loc accidente similare. Cazul din Ungaria reprezinta un argument solid pentru a stopa proiectul Rosia Montana. Procedura de separare a aurului prin cianura presupune afectarea unei suprafete mari de teren. La acest fapt se adauga si eventualitatea unui accident ecologic precum cel produs in Ungaria, un exemplu concret din care ar trebui sa tragem invataminte pentru a evita o astfel de tragedie pentru oameni si mediu.
In Ungaria lucrarile de reabilitare ar putea dura un an, iar un dezastru la Rosia Montana ar putea avea consecinte pe durata a decenii sau chiar secole. Ce mostenire le lasam celor care vor urma – aur, sau un peisaj selenar, ape infestate, flora si fauna inexistenta, ecosisteme distruse?
Lacul de decantare la Rosia Montana ar urma sa aiba o lungime de 10 km, iar luciul de apa va avea circa 300 de hectare. Cu asemenea dimensiuni, un accident ecologic va insemna una din cele mai mari catastrofe ecologice din istorie. Cu toate asigurarile pe care firma RMGC incearca sa le dea cu privire la protejarea mediului inconjurator, raul ce va fi produs Romaniei nu va mai putea fi remediat. Banii pe care statul roman ar urma sa ii incaseze de pe urma acestei exploatari nu vor fi niciodata suficienti pentru a remedia dezastrul pe care il vom lasa mostenire generatiilor viitoare.