Albinele pot „numara” pana la patru

0
427

Aceasta este concluzia la care a ajuns o echipa de cercetatori de la Centrul Vision din cadrul Universitatii Nationale Australiene.
albine
Testele efectuate in laborator au aratat ca albinele pot face diferenta intre tipare care contin doua sau trei puncte si, cu putina instruire, si intre cele cu trei sau patru puncte. Albinele nu numara in adevaratul sens al cuvantului, dar pot distinge si tine minte cate puncte vad. Cercetatorii au acum in plan sa testeze daca pot efectua operatii aritmetice minime.

„Nu ne asteptam sa descoperim aceste abilitati in randul insectelor, desi au existat multe dovezi ale faptului ca vertebrate precum porumbeii, papagalii sau maimutele au anumite competente matematice”, a spus doctorul Shaowu Zhang, presedintele centrului. „Acum suntem convinsi ca exista o legatura intre insecte, oameni si animale”, a completat acesta.

„Credem ca albinele folosesc doua sisteme de memorie. Primul este memoria functionala, pe care o folosesc pentru a numara punctele care indica locul in care se afla recompensa”, a spus doctorul Zhang. „Al doilea sistem foloseste reguli de memorie. Am observat acest lucru dupa ce am schimbat ordinea punctelor si albinele tot au putut sa gaseasca drumul spre recompensa”, a completat acesta.

„Abilitatea albinelor de a face diferenta intre numere le poate ajuta sa gaseasca surse de polen chiar daca se afla la o distanta foarte mare de acestea”, a incheiat cercetatorul.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.