Bruxelles-ul vine cu noi propuneri privind limitarea efectelor schimbarilor climatice

0
389

Comisia Europeana (CE) a prezentat miercuri propuneri privind noul acord mondial de limitare a efectelor schimbarilor climatice, ce ar urma sa fie incheiat in decembrie la conferinta ONU de la Copenhaga, si posibilitatile de finantare a masurilor luate in cadrul acestuia.
protectia mediului
Propunerile Comisiei includ crearea unei piete a emisiilor de carbon la nivelul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) pana in 2015 si a unor surse inovatoare de finantare internationala, pe baza emisiilor si capacitatilor de plata ale tarilor.

Pentru a limita cresterea temperaturii sub 2°C, tarile in curs de dezvoltare vor avea nevoie de mult mai multa finantare de la tarile dezvoltate si de la institutiile de profil.

„Abordarea cauzelor si efectelor schimbarilor climatice va necesita insemnate investitii private si publice in urmatoarele decenii, insa costul acestora va fi cu mult mai mic decat daca permitem climei sa se degradeze in continuare”, a declarat comisarul pentru mediu, Stavros Dimas.

Pentru a nu se depasi pragul de 2°C, emisiile globale trebuie sa atinga maximul inainte de 2020, pentru a scadea, pana in 2050, la mai putin de 50% din nivelurile inregistrate in 1990.

In acest sens, tarile dezvoltate trebuie sa reduca, pana in 2020, emisiile colective cu 30% din nivelurile inregistrate in 1990, iar tarile in curs de dezvoltare, cu exceptia celor mai sarace dintre ele, vor trebui sa-si limiteze, pana in 2020, cresterea emisiilor colective la un nivel cu 15-30% sub nivelul care s-ar inregistra daca nu se iau masuri.

Conform unor previziuni independente, investitiile suplimentare nete globale ar trebui sa se ridice la aproximativ 175 miliarde euro pe an in 2020. Comunicarea se adreseaza Consiliului, Parlamentului si organismelor consultative ale UE, iar raspunsul Consiliului ar urma sa fie primit in luna martie.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.