Reporters Sans Frontieres, organizatia care militeaza pentru libertatea presei, a lansat un album fotografic care sprijina cauza „santinelelor planetei”, acei jurnalisti care denunta abuzurile comise fata de mediul inconjurator pe mapamond, informeaza AFP.
„Lai Balde, jurnalist din Guineea, traieste sub amenintari. Tamer Mabrouk, un bloger egiptean, face obiectul unei anchete judiciare. Jurnalistul rus Gregori Pasko a petrecut patru ani in inchisoare. Confratele sau uzbek, Solidzhon Abdurahmanov, tocmai a fost condamnat la zece ani de inchisoare”, a subliniat RSF intr-un raport publicat cu ocazia acestei lansari.
„Care este punctul comun intre acesti jurnalisti? (…) Ei fac sau au facut anchete despre subiecte legate de mediul inconjurator in tari in care este periculos sa faci asa ceva”, a mentionat RSF in acelasi document.
Printre exemplele citate, raportul mentioneaza cazul lui Wu Lihong, condamnat la trei ani de inchisoare „pentru ca a alertat mass-media chineze si internationale” in legatura cu poluarea Lacului Taihu, al treilea ca importanta din China.
RSF subliniaza, totodata, ca agresorii nu sunt intotdeauna cei banuiti de toata lumea. Uneori, populatia locala, „cu toate ca este prima victima a poluarii”, face front comun cu cei care „ii compromit viitorul”. Acest paradox poate fi explicat, afirma specialistii RSF in raport, prin faptul ca aceia care se imbogatesc jefuind resursele naturale au si mijloacele de a oferi, astfel, un loc de munca sau venituri suplimentare celor care sunt mai saraci.
Albumul poarta titlul „100 photos de la nature pour la liberte de la presse” si costa 9,90 de euro.
Sursa: Jurnalul National