Alerta la Cernobil: Sarcofagul de protectie nu poate fi terminat

Alerta la Cernobil: Sarcofagul de protectie nu poate fi terminat
Alerta la Cernobil: Sarcofagul de protectie nu poate fi terminat

Noul sarcofag de protectie, menita sa imbrace si sa izoleze complet reactorul centrale nucleare de la Cernobil, explodat in 1986, nu poate fi finalizat. Lucrarile de constructie au fost suspendate pe o perioada nedeterminata din cauza problemelor financiare. Pentru ducerea la bun sfarsit a proiectului mai este nevoie de 615 miliioane de euro, scrie Deutsche Welle.

Pe fondul crizei din Ucraina, autoritatile de la Kiev nu pot finaliza lucrarile de la Cernobil fara un ajutor suplimentar din partea G7. Pentru ridicarea carcasei de otel peste reactorul explodat in urma cu 28 de ani, mai este nevoie de 618 milioane de euro, afirma surse guvernamentale germane, citate de Deutsche Welle (DW).

Intre timp, starea vechiului sarcofag a atins un grad ridicat de deteriorare: betonul a ajuns sa se macine, creand pericolul unor scurgeri radioactive.

Constructia noului invelis pentru reactorul care a provocat, in 1986, cea mai mare catastrofa nucleara civila, a fost adoptata in 1997 de Grupul celor sapte state industrializate. Sapte ani mai tarziu, in 2004, Banca europeana pentru reconstructie si dezvoltare a organizat o licitatie pentru proiectului viitorului sarcofag, concurs castigat in 2007 de grupul francez Novarka.

Au mai trecut insa patru ani pana cand Kievul a anuntat ca suma necesara inceperii proiectuluiui, 700 milioane de euro, au fost stranse gratie donatorilor internationali.

Prima etapa a lucrarilor a demarat la sfarsitul anului 2012. De atunci, s-a realizat numai o jumatate din sarcofagul de otel. Dar banii s-au terminat. Oricum, sursele citate de DW, spun ca pana la sfarsitul acestui an nu vor mai exista fonduri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *