Alesii timisoreni vor sa interzica scutirile de impozit pentru ONG-uri

  1
  371
  Alesii timisoreni vor sa interzica scutirile de impozit pentru ONG-uri
  Alesii timisoreni vor sa interzica scutirile de impozit pentru ONG-uri

  Asociatiile si fundatiile ar putea sa nu mai beneficieze de scutiri la plata impozitelor. Mai multi consilieri municipali din Timisoara au initiat un proiect de hotarare care prevede interzicerea scutirilor la plata impozitelor pe cladiri in cazul organizatiilor non-guvernamentale.

  Proiectul a fost elaborat la propunerea mai multor consilieri locali, din diferite formatiuni politice: Traian Stoia, Radu Toanca, Valentin Moldovan, Petru Ehegartner, Ovidiu Ciuhandu si Francisc Szabo.

  Alesii propun ca „incepand cu 1 ianuarie 2011 Consiliul Local al Municipiului Timisoara sa interzica acordarea de scutiri, precum si orice fel de gratuitate la plata impozitelor pe cladiri”. Bineinteles, este vorba de cele pe care le poate acorda (sau nu) Consiliul Local, pentru ca unele se acorda prin lege, iar alesii nu pot interveni in aceste cazuri.

  „Am decis ca in anul fiscal 2011 sa nu mai acordam scutiri la plata impozitelor pe cladiri la niciun ONG, exceptandu-le pe cele in cazul carora legea, Codul Fiscal, ne obliga sa acordam aceste scutiri, de exemplu in cazul bisericilor recunoscute de stat. Am considerat necesar sa elaboram acest proiect ca sa eliminam subiectivismul, pentru ca pana acum unele organizatii non-guvernamentale primeau scutiri, altele nu. Asta nu inseamna ca nu putem face parteneriate cu aceste organizatii pentru a le sprijini”, a afirmat consilierul Radu Toanca, care spune ca proiectul a fost initiat pentru ca este nevoie „de mai multa rigoare cu banul public”. Practic se va interzice promovarea de proiecte de hotarari prin care sa se acorde scutiri de impozite ONG-urilor, a afirmat consilierul municipal. Un alt ales care se afla printre initiatorii proiectului, Ovidiu Ciuhandu, a explicat ca in prima faza s-a cerut de la Directia Fiscala a Municipiului Timisoara o situatie cu cei care beneficiaza de scutiri la plata impozitelor, urmand sa se vada exact care vor fi ONG-urile afectate, cate sunt si cu ce se ocupa acestea. El a afirmat si ca s-ar putea propune ca aceste organizatii sa beneficieze totusi de scutiri strict la plata impozitului pe cladirea in care isi desfasoara activitatea, si nu pentru mai multe imobile.

  Directorul Directiei Fiscale, Adrian Bodo, spune ca potrivit legii este la latitudinea Consiliului Local daca vrea sa acorde sau nu anumite facilitati si ca daca ar fi adoptata o astfel de hotarare cererile ONG-urilor ar fi respinse din start. El a afirmat ca in anul 2009 valoarea scutirilor la care se face referire a fost de 100.000 de lei, iar in 2010 de 300.000 de lei.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.