Alimenteaza localurile de lux cu oua de prepelita

In Silistea Snagovului, langa Capitala, sotii Mihai si Silvia Popescu cresc de 10 ani prepelite care ajung pe mesele oamenilor cu bani, dar si a celor care vor sa se trateze cu ouale micutelor pasari. Totul a inceput cu cateva potarnichi cumparate de la Obor cu cateva sute de mii de lei vechi. Acum, cei doi crescatori fac bani frumosi de pe urma lor.oua de prepelita

La cativa kilometri la nord de Bucuresti, pe un drum plin de gropi si de noroaie, se afla localitatea Silistea Snagovului, unde locuiesc atat tarani get-beget, care traiesc de pe o zi pe alta de pe urma agriculturii, dar si milionari in euro, ale caror vile impunatoare parca se-nvartesc dupa soare. Aici locuiesc si sotii Silvia si Mihai Popescu de mai bine de 17 ani, de cand s-au hotarat sa fuga de poluarea si de zgomotul din Bucuresti si „sa se faca tarani”.

„Am venit aici ca sa mor”, isi incepe povestea Mihai Popescu, in varsta de 59 de ani. „In urma cu 17 ani, doctorii mi-au spus ca mai am doar sase luni de trait daca nu ma menajez, deoarece aveam un ulcer extrem de avansat facut pe fond nervos. Am decis sa vand tot la Bucuresti si sa ma mut aici”, povesteste Popescu. Inainte de a se muta la tara, sotii Popescu se ocupau cu comertul, avand mai multe magazine in Bucuresti.

„Am inchis magazinele, am venit la tara si am tinut-o numai in petreceri. Numai ca am tinut-o asa vreo cinci ani si vedeam ca nu mai mor”, povesteste, razand, Popescu. „Daca nu avea crapul cel putin sapte kilograme nu-l cumparam”, isi aminteste si Silvia (52 de ani) de chefurile de odinioara.

Din negustori, fermieri

Vazand ca banii incep sa se termine si plictisindu-se de atata distractie, cei doi soti s-au hotarat sa devina antreprenori. Mai intai au avut o sticlarie, iar ulterior au deschis un atelier de mobilier din rachita. Ambele afaceri le-au inchis din cauza lipsei de personal calificat.

Intr-o zi, doamna Silvia, mare iubitoare de animale, s-a dus la Obor, unde a vazut un negustor care vindea prepelite. A venit acasa si l-a batut la cap pe barbatul ei, pana cand acesta i-a cumparat si ei cateva prepelite pe care a platit cateva sute de mii de lei vechi.

„Auzisem ca ouale de prepelita sunt bune pentru stomac si mancam in fiecare dimineata cate cinci, pe stomacul gol. Dupa ceva vreme, observam mereu ca dispareau ouale. Nu stiam ce se intampla… Asta pana intr-o dimineata cand am gasit casa plina de pui mici de prepelita”, povesteste barbatul. Asta pentru ca Silvia isi cumparase un mic incubator in care a pus la clocit, pe ascuns, 60 de oua.

„Puisorii erau atat de mici si de frumosi, incat am zis ca vreau sa cresc toata viata prepelite”, spune Silvia.
„Am luat o cutie de placaj, un termostat de la un fier de calcat si o tava de chec si am incropit repede o eleveza (n. red. – aparat metalic folosit pentru cresterea artificiala a puilor)”, completeaza Mihai. Si uite-asa, inmultind ouale mereu, sotii Popescu si-au transformat podul casei intr-o adevarata ferma, unde cresc cateva mii de prepelite.

Ferme pe balcon

Intre timp, sotii Popescu si-au divizat afacerea: Silvia se ocupa cu cresterea, inmultirea si comercializarea pasarilor si a oualor, iar Mihai s-a specializat in tehnologie. In garajul pe care l-a transformat in atelier, confectioneaza baterii (n.red. – custi in care se cresc pasarile), pe care le vinde celor care vor sa creasca prepelite.

Clientii, de asemenea, sunt impartiti in doua categorii. Pe de o parte sunt proprietarii restaurantelor de lux, care cumpara prepelite si oua pentru a prepara delicatese scumpe, preferate de clientii pretentiosi si cu bani. Pe de alta parte, sunt orasenii care cresc prepelite chiar si pe balconul blocului unde locuiesc. „Ca sa nu mai dea banii pe oua in magazine, prefera sa ia o baterie cu 20-40 de prepelite. Nu miroase, nu face zgomot. Plus ca, la un moment dat, ajung sa vanda oua si pe la vecini”, explica Popescu.

O prepelita matura costa 10-11 lei, iar o friptura din carnea ei poate depasi 100 de lei. Ouale sunt vandute cu 20 de bani bucata, iar custile costa intre 100 si 1.900 de lei, in functie de capacitate.

„Sunt perioade, cum ar fi Sarbatorile de iarna sau lunile de vara, cand sunt concediile, cand nu vindem nimic. Primavara si toamna, insa, vindem de aproximativ 60 de milioane de lei vechi pe luna”, dezvaluie Mihai Popescu.

Au trecut si la porumbei

Devenind experti in cresterea pasarilor, sotii Popescu s-au gandit sa-si extinda mini ferma si cu alte pasari deosebite si s-au apucat sa creasca porumbei pentru carne. „Acum avem doar cateva zeci de porumbei. Cand vom ajunge la 300, ne apucam sa vindem. Astia sunt mai scumpi. Un porumbel se vinde cam cu 80 de lei bucata”, ne-a mai spus Mihai Popescu, care, „de distractie”, mai creste vreo 20 de papagali, cateva zeci de gaste si doua gaini japoneze.

Caseta tehnica
Investitie initiala:66 de lei
Capacitate: peste 3.000 de prepelite
Vanzari: 5.000-6.000 de lei/luna
Pret prepelita: 10-11 lei
Pret oua: 20 de bani/bucata
Pret custi: 100-1.900 de lei/bucata
Cost furaj: 1,7-2,3 lei/kilogram
O prepelita mananca 25 de grame de furaj pe zi

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *