Sporii ciupercilor, o alternativa ecologica pentru ambalaje

Vom avea ambalaje realizate din... ciuperci?
Vom avea ambalaje realizate din... ciuperci?
Vom avea ambalaje realizate din… ciuperci?

Doi tineri de 26 de ani au fondat o companie special pentru a lichida suprematia plasticului (periculos si greu degradabil): ei folosesc spori de ciuperci pentru a oferi o alternativa ecologica pentru ambalaje.

In mijlocul iernii, Eben Bayer si Gavin McIntyre isi doresc sa vorbeasca despre slapi. Nu planuiesc o vacanta si nici nu este vorba despre niste incaltari obisnuite de plaja. Acestia si-au proiectat propriile sandale de plaja, cu talpi facute in intregime din fibre de ciuperci, relateaza financiarul.ro.

Aceste sandale sunt 100% biodegradabile. Fara petrol, ele pot fi privite si ca un adevarat ingrasamant. Arunca un slap peste recolta ta de salata verde, iar papucul se va transforma in hrana pentru plante in decursul a cateva saptamani.

Slapii sunt doar inceputul. Bayer si McIntyre, fondatorii (in varsta de 26 de ani) ai companiei Ecovative Design, au folosit spori de ciuperci ca baza pentru fabricarea mai multor produse. Scopul: crearea unei alternative ecologice, viabile pentru industria plasticului si in special pentru cea a polistirenului, polimerul sintetic versatil cunoscut pentru cutiile din polistiren expandat folosite in special de firmele de catering.

„Zilele polistirenului sunt numarate”

… spun Bayer si McIntyre. Americanii arunca aproximativ 25 de miliarde de pahare din polistiren expandat in fiecare an, potrivit EPA, gramezi de gunoaie care vor ramane in depozitele de deseuri pentru cel putin 500 de ani. Bayer spune ca „am putea inlocui polistirenul in decursul unei singure generatii”. In 7-10 zile, compania celor doi tineri poate creste kilometri de fibre de ciuperci super-subtiri, care pot fi modelate in aproape orice forma.
Procesul incepe cu un amestec de tulpini de porumb si coji de legume, impregnate cu spori de ciuperci. Ciupercile mananca substantele nutritive din plante, apoi dezvolta o retea complexa de radacini care umple formele matritei. Produsul final este o spuma care arata ca o napolitana a unei prajituri nuga mare. Este asezat intr-un cuptor pentru a opri procesul de crestere al sporilor si pentru a da materialului textura, duritatea si elasticitatea corespunzatoare.

Produsele cresc singure… in intuneric

Avand un contact foarte redus, aproape inexistent, cu oamenii”, spune McIntyre. Fiecare matrita poate fi tratata pentru a crea un material cu calitati diferite. Izolarea trebuie sa fie ignifuga si eficienta din punct de vedere energetic, dulapurile trebuie sa fie robuste si rezistene.

In ultima vreme, spune Bayer, „compania a lucrat cu producatorii auto din Detroit”.

„Dezasamblam masinile lor pentru a vedea unde anume se foloseste spuma si unde ar putea fi inlocuita de materialul nostru”. Iar pana in luna iunie a anului acesta va fi construita prima unitate dintr-o serie de fabrici pentru a produce ambalaje cu ajutorul ciupercilor.
In curand, laptopurile, electronicele si mobila vor fi livrate invelite in noul material de ambalare, pe care consumatorii il pot marunti si il pot arunca peste gramada lor de compost (ingrasamant), promit cei doi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *