Prezenta scazuta in Bulgaria, la referendumul privind oportunitatea construirii unei noi centrale nucleare

Rusia vrea s? resusciteze un proiect nuclear bulgar de la grani?a cu România
Prezenta scazuta in Bulgaria, la referendumul privind oportunitatea construirii unei noi centrale nucleare
Prezenta scazuta in Bulgaria, la referendumul privind oportunitatea construirii unei noi centrale nucleare

Prezenta la referendumul national cu privire la oportunitatea construirii unei noi centrale nucleare in Bulgaria este relativ scazuta. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale de la Sofia, pana la ora 13,00 au votat abia 9,34% dintre alegatori. Cel mai mare interes a fost manifestat in districtul Plevna (14,55% la ora 13,00). In acest district se afla orasul Belene, unde va fi amplasata eventuala centrala. Cea mai mica prezenta este in districtul Kurdjali din sudul Bulgariei, populat in mare parte de etnici turci (5% la ora 13,00).

Referendumul va fi valabil daca numarul votantilor va fi cel putin egal cu cel al alegatorilor care au votat la ultimele alegeri parlamentare din anul 2009, ceea ce inseamna ca la urne vor trebui sa se prezinte nu mai putin de 4,3 milioane de persoane, respectiv 62% din bulgarii cu drept la vot. Totusi, daca prezenta la urne va depasi 20%, parlamentul va fi obligat sa abordeze subiectul si sa ia o decizie.
Legislatia bulgara interzice presei sa comunice rezultatele sondajelor la iesirea de la urne inainte de incheierea procesului de vot, la ora 19,00. Mass-media insa ocoleste aceasta interdictie, folosind nume de filme, carti sau melodii care contin cele doua raspunsuri „DA” si „NU”. Astfel, potrivit site-ului Dnevnik, pana la ora 15,00, 62% din populatie a votat ”DA” pentru filmul „Marele Sperante”, adica in favoarea proiectului rus de care sunt legate sperantele de renastere economica a zonei si de facturi mai mici la curent, in timp ce 38% prefera filmul „Ziua Independentei”, adica au raspuns ”NU” la intrebarea „Sunteti de acord ca Bulgaria sa-si dezvolte industria nucleara prin construirea unei noi centrale nucleare?”.

Procesul de votare decurge linistit, dar cateva sectii din localitati mici din zonele de munte au fost deschise cu o intarziere de doua-trei ore din cauza zapezii. Opozitia socialista a profitat de ocazie pentru a acuza guvernul ca drumurile n-au fost deszapezite si ca autoritatile incearca sa saboteze referendumul. Ministrul dezvoltarii regionale, Liliana Pavlova, a raspuns ca ea n-are nici o vina ca a nins in noaptea de sambata spre duminica.

Interesant este faptul ca multi bulgari au sunat la numarul de urgenta 112 pentru a intreba unde se afla sectia unde pot sa-si exprime votul. Autoritatile au fost nevoite sa-i indemne pe cetateni prin presa sa nu sune la 112, pentru ca acest numar este doar pentru situatii de urgenta. Comisia Electorala Centrala a anuntat ca exista un numar la care oricine poate trimite un mesaj scurt gratuit si sa afle unde poate vota.

Un alt motiv de controverse a fost faptul ca listele electorale contin 6.949.120 de nume, iar, potrivit ultimului recensamant al populatiei, in Bulgaria traiesc 6.119.757 persoane in varsta de peste 18 ani. In urma criticilor ca listele sunt pline de 800.000 de fantome, ministrul dezvoltarii regionale, Liliana Pavlova, a recunoscut existenta problemei si a spus ca sunt necesare modificari in legislatie. Pavlova a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa, ca in liste sunt si oameni de peste 120 de ani, iar ea n-a auzit de nimeni care sa fi trecut de aceasta varsta. Potrivit listelor electorale, in Bulgaria traiesc 668 de persoane cu varste de peste 100 de ani, iar 56 au trecut chiar si de varsta de 110 ani. Pavlova a declarat ca responsabilitatea pentru scoaterea persoanelor decedate din liste le revine primariilor.

Scrutinul este organizat la initiativa Partidului Socialist Bulgar (de opozitie), care a reusit sa stranga peste 500.000 de semnaturi intr-o petitie de sustinere a proiectului pentru o centrala nucleara in orasul Belene, dupa ce in anul 2012 guvernul de centru-dreapta, al premierului Boiko Borisov, anuntase ca renunta definitiv la aceasta din cauza lipsei de finantare.

Potrivit analistilor politici, miza principala a acestui scrutin nu este soarta proiectului, ci mobilizarea electoratului in ajunul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din luna iulie. Socialistii profita de faptul ca majoritatea populatiei Bulgariei sprijina industria nucleara pentru a initia un scrutin pe acest subiect prin care sa atraga mai multe simpatii in anul electoral.

Alegatorii sunt indemnati sa voteze cu „DA” de catre socialisti si nationalisti, in timp ce partidul GERB, de guvernamant, precum si celelalte partide de centru-dreapta se declara pentru „NU”. Lor li se alatura partidele si organizatiile ecologiste. Partidul centrist, al fostului comisar european Meglena Kuneva, sustine ca acest referendum este organizat doar in scopuri electorale si ca de el nu depinde nimic si ii indeamna pe bulgari sa-l boicoteze, in timp ce partidul etnicilor turci, si el centrist, n-a anuntat nicio pozitie in ceea ce priveste subiectul referendumului.

Eventuala centrala de la Belene va fi dotata cu doua reactoare noi, de 1.000 MW, produse de compania rusa Atomstroyexport. Proiectul pentru aceasta centrala exista de aproape 32 de ani, iar, potrivit datelor oficiale, Bulgaria a ingropat acolo cel putin 1,5 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *