Ambasadorul Spaniei: Romania ar trebui sa urmeze exemplul iberic in atragerea de fonduri europene.

Ambasadorul Spaniei: Romania ar trebui sa urmeze exemplul iberic in atragerea de fonduri europene.

Spania este tara care a beneficiat cel mai mult de fondurile puse la dispozitie de Uniunea Europeana, reusind sa-si puna la punct infrastructura cu ajutorul acestor bani. Romania ar trebui sa valorifice din plin aceasta oportunitate, urmand exemplul Spaniei, sustine ambasadorul spaniol la Bucuresti Estanislao de Grandes Pascual.

“O tara trebuie sa invete cum sa pregateasca proiectele pentru fondurile euro­pene, nimic nu se face ba­tand din palme. Romanii ar trebui sa aiba rabdare pana se vor vedea rezultatele implementarii acestor fonduri, pentru ca o tara nu se dezvolta in trei luni sau in trei ani.

De asemenea, este important sa inveti de la altii, sa preiei. Asa a procedat si Spania”, a declarat Estanislao de Grandes Pascual, ambasadorul Spaniei in Romania.
In 1985, cu un an inainte ca Spania sa adere la Uniunea Europeana, ibericii aveau putin peste 2.000 de kilometri de autostrada, iar la sfarsitul lui 2008 aveau peste 13.500 kilometri, potrivit Eurostat. La polul opus, Romania are numai 314 kilometri de autostrada in prezent, cu doar 52 de kilometri in plus fata de 2007, cand a intrat in Uniunea Europeana.

De Grandes Pascual a afirmat de asemenea ca Romania mai are inca difi­cul­tati in stabilirea unui mediu de afaceri transparent si corect, in conditiile in care exista probleme la nivelul justitiei, in special in ceea ce priveste coruptia, dar si in domeniul administrativ.

De asemenea, o alta problema pe care ambasadorul spaniol o remarca este insta­bilitatea mediului fiscal din Romania.

“Ta­xele se modifica frecvent. Dar in afara TVA, celelalte taxe si impozite sunt destul de moderate raportat la celelalte state din Uniunea Europeana. Cu toate acestea, multi nu-si platesc taxele, exista evaziune fiscala, iar o parte dintre exportatorii spanioli sunt nemultumiti de faptul ca partenerii lor din Romania nu sunt la zi cu impozitele, acest lucru complicandu-le businessul pe piata romaneasca”, explica ambasadorul.

In ciuda crizei, foarte putine companii spaniole au parasit Romania, demonstrand ca inca au incredere in viitorul Romaniei. La finalul anului trecut existau peste 4.000 de companii cu capital spaniol majoritar in Romania.

Mai mult, firmele spaniole intrevad din ce in ce mai multe oportunitati pe piata romaneasca, in special in domeniul imobiliar si energetic.

“Daca ai in proprietate un teren si ai aprobarile necesare pentru constructii, acum este momentul sa repornesti investitia, astfel ca in urmatoarea perioada cred ca firmele spaniole vor relua constructiile. De asemenea, si in sectorul energiei regenerabile exista companii cu investitii chiar de ordinul miliardelor de euro, asa cum e Iberdrola”, spune De Grandes Pascual.

El adauga ca pe piata romaneasca exista si o serie de alte intreprinderi mici si mijlocii cu capital spaniol care au in derulare proiecte mai mici, de 2-5 milioane de euro, in special in domeniul metalurgic.

Pentru a deveni insa o destinatie si mai atragatoare pentru investitorii straini, dar si pentru a asigura o dezvoltare economica solida in urmatorii ani, Romania ar trebui sa-si exploateze cat mai mult potentialul agricol, mineral si industrial, crede am­basadorul spaniol. “Romania are un viitor foarte pro­mitator, in urmatorul deceniu am incredere ca vom fi martorii unei dezvoltari sa­na­toase a tarii.”

Pe langa legaturile economice pu­ternice intre cele doua state, Spania este si tara unde peste un milion de romani si-au gasit a doua casa, lucrand in special in sec­to­rul serviciilor (restaurante, asistenta so­ciala, constructii).

“Intre 1999 si 2008, cand economia spa­ni­ola a inregistrat o crestere puternica, exis­ta o lipsa acuta de forta de munca, fapt ce a atras multi imigranti. Romanii sunt insa in pre­­zent singurii care vin in con­ti­nuare si sunt de altfel cel mai numeros grup de imi­gran­ti din Spania. A existat in 2009 un mo­ment in care marocanii i-au depasit pe ro­ma­ni, dar ierarhia s-a rasturnat dupa scurt timp”, afirma De Grandes Pascual. Am­ba­sa­do­rul Spaniei la Bucuresti crede ca peste 90% din romanii care muncesc in Spa­nia tre­­buie apreciati, pentru ca lucreaza din greu. De altfel, si campania “Hola Soy Ru­ma­no” (Buna, sunt roman – trad.), or­ga­ni­zata de Mi­nisterul Afacerilor Externe in 2008, a avut scopul de a demonstra ca nu toti ro­manii din Spania sunt cersetori, din con­tra.

In ceea ce priveste intrarea in Schen­gen, ambasadorul spune ca putem conta pe faptul ca Spania va sprijini Ro­mania pentru aderarea la acest spatiu de securitate.

De Grandes Pascual nu este singurul diplomat care a garantat sprijin in acest sens din partea tarii pe care o reprezinta. Ambasadorul Italiei in Romania Mario Cospito declara in februarie pentru Ziarul Financiar ca Italia sustine intrarea Ro­ma­niei in spatiul Schengen.

Catre ce domenii s-au orientat companiile spaniole din Romania?

Imobiliare: Hercesa, Afirma, Peyber, Grupo Lar, Gea21, Realia, Gran Via, Avantia, Volumetric, HL1 etc.

Constructii civile: FCC, OHL, Azvi, Copisa, Dytras, Grupo Puentes, Copasa, Rayet, Cyes, Contract etc.

Inginerie si consultanta: Inocsa, Eptisa, Telvent, Prointec, Typsa, Acciona ingeniería, Idom, Indra,

Idel etc.

Materiale de constructii si masini: Roca, Gam, Alsina, Ulma etc.

Auto: Bamesa, Caucho metal, CIE, Mapsa etc.

Energie: Iberdrola Renovables, Gamesa, Bogaris, Enhol, Inversolar etc.

Industria alimentara: Campofrio.

Servicii: La Caixa, Rosegur, NH-hotels, GED capital.

Parcuri industriale: Graells & Llonch, Nervia, Imobest.

Bunuri de larg consum: Inditex (Zara, Berska etc.), Mango, Yellow Stone, Ranpepes.

Produse chimice: Nubiola, Tatay.

Metalurgie: Casbar, CSC Consuegra, ICT, Cortizo etc.

Ce exportam in Spania?

In primele 11 luni din 2010 principalele cinci categorii de produse exportate de Romania au fost: vehicule, automobile si tractoare (35% din totalul exporturilor), echipamente electrice si componente (15%), cereale (11%), cauciuc si articole din cauciuc (6%), masini si utilaje (5%).

Ce importam din Spania?

In primele 11 luni din 2010 principalele cinci categorii de produse exportate de Spania au fost: masini si utilaje (22%), vehicule, automobile si tractoare (14%), echipamente electrice si componente (11%), produse din fier si otel (6%), carne si produse din carne (4%).

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,331FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente