Ambasadorul ungar despre proiectul Rosia Montana: „Nu, nu si nu sau -No way!-„

Ungaria se opune proiectului Rosia Montana pentru ca are o „amintire amara” legata de poluarea de la Baia Mare, a afirmat astazi ambasadorul ungar la Bucuresti, Oskar Fuzes.Rosia Montana

„Nu, nu si nu. Sau, daca doriti o versiune engleza, -No way!-„, a afirmat Oskar Fuzes, raspunzand astfel jurnalistilor romani in ceea ce priveste proiectul de exploatare de la Rosia Montana, relateaza Mediafax.

El a mai spus ca in cazul in care Guvernul roman va decide sa inceapa exploatarea la Rosia Montana, Ungaria va avea „cam 300 de intrebari pe aceasta tema”, de la problema fondurilor comune pentru prevenirea eventualelor consecinte nefaste pana la protejarea mediului, dar si a siturilor arheologice ale zonei.

„Chiar daca ne spun ca merge in Canada sau in Patagonia de Sud, noi nu suntem de acord. Dar intelegem ca este vorba despre o decizie interna care apartine Guvernului Romaniei”, a adaugat ambasadorul ungar.

Anterior, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, le-a spus sustinatorilor proiectului minier de la Rosia Montana ca, dupa poluarea de la Baia Mare din urma cu zece ani, autoritatile de la Bucuresti trebuie sa fie extrem de atente atunci cand iau in discutie avizarea unui proiect minier cu cianuri.

Borbely a avut, in cursul dupa-amiezii de astazi, o intrevedere cu reprezentantii ONG-ului Pro Rosia Montana, dupa ce anterior, in cursul aceleiasi zile, i-a primit pe reprezentantii unei coalitii formate din peste 70 de ONG-uri care se opun avizarii investitiei din Apuseni.

Proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, a generat puternice reactii pro si contra. Contestatarii invoca in special problemele de mediu care ar urma sa fie provocate de aceasta investitie.

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), compania interesata de exploatarea resurselor minerale din zona, a fost infiintata in anul 1997, in judetul Alba. Actionarul principal este compania canadiana Gabriel Resources, cu 80%, fiind urmat de statul roman – 19,3 la suta din actiuni, prin compania Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,7 la suta din titluri. Gabriel Resources sustine ca a investit in Romania peste 400 de milioane de dolari pentru dezvoltarea proiectului minier Rosia Montana.

Comuna Rosia Montana este situata in nord-vestul tarii, la 70 km de Alba Iulia, in judetul Alba, si adaposteste cel mai mare zacamant de aur din Europa.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *