Cele mai mari amenzi pentru distrugerea zonelor verzi din Capitala ar putea ajunge pana la 5.000 de lei si vor fi date celor care intra in parc cu vehicule, arunca agenti poluanti sau schimba destinatia terenurilor amenajate ca spatii verzi, potrivit unui proiect al municipalitatii.
Primaria Capitalei a pus in dezbatere publica proiectul de hotarare privind normele de protectie a spatiilor verzi din Bucuresti. Dupa aprobarea proiectului de hotarare, HCGMB 10/2001, prin care erau interzise calcatul pe iarba si accesul cu biciclete in parcuri, va fi abrogata.
Modificarile aduse Hotararii CGMB numarul 10 din 2001 au fost anuntate de primarul general al Capitalei Sorin Oprescu intr-o conferinta de presa.
Oprescu spunea ca noua hotarare prevede ca sunt permise calcarea si stationarea pe iarba in parcuri, precum si intrarea cu biciclete si role pe aleile parcurilor si gradinilor publice, pe trasee special amenajate in acest sens.
„Sper ca directorii Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement sa-si respecte angajamentele pe care si le-au luat si cel tarziu in septembrie sa fie trasate piste de biciclete in parcul Tineretului si in Herastrau”, spunea Oprescu.
De asemenea, primarul anunta ca pentru protejarea spatiilor verzi au fost marite si amenzile, in unele cazuri de pana la 30 de ori, proportional cu faptele.
Astfel, pentru intrarea in parc cu mijloace auto-moto, amenda cea mai mica a crescut de 30 de ori, de la 100 de lei la 3.000, putand ajunge pana la maxim 5.000 de lei.
„Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 5.0000 de lei atat pentru persoanele fizice cat si juridice (…) intrarea cu mijloace auto, moto, a altor mijloace de transport motorizate, a celor cu tractiune animala, a ierbivorelor pe spatiile verzi si aleile din parcurile si gradinile publice”, se arata in proiectul de hotarare.
Sunt exceptate de la aceste dispozitii masinile de interventie, pompierii, politia, jandarmeria, politia comunitara, salvarea, utilajele care deservesc spatiile verzi sau fac interventii la retelele edilitare.
De asemenea, sunt exceptate si zonele in care accesul se face numai pe baza de autorizatie temporara emisa de Primaria Capitalei ori de administratorul zonei in cazul aprovizionarii unitatilor de orice fel care functioneaza legal in parcuri si gradini publice, cu conditia ca vehiculele folosite in acest scop sa nu depaseasca greutatea maxima de 3,5 tone si sa respecte programul de aprovizionare intre orele 24.00 si 7.00.
Cele mai mari amenzi, intre 3.000 si 5.000 de lei, vor fi aplicate si celor care distrug spatiile verzi cu agenti poluanti – sare, detergenti, produse petroliere -, care ard exemplarele ocrotite si vegetatia din zonele verzi si din perdelele de protectie, care defriseaza si taie arbori si arbusti ocrotiti fara aviz, precum si celor care schimba destinatia terenurilor amenajate ca spatii verzi sau in curs de amenajare sau le deterioreaza cu lucrari de constructii, infrastructura edilitara si transport, inclusiv betonarea alveolelor neplantate din aliniamentele stradale.
Pentru deterioarare plantelor ornamentale, a gardurilor vii, a plantatiilor de arbusti, precum si pentru utilizarea spatiilor verzi din parcuri si gradini pentru antrenamentele sportive sau concursuri amenzile vor fi intre 350 si 500 de lei pentru persoane fizice si intre 500 si 1.000 de lei pentru persoane juridice.
Aceleasi amenzi vor fi aplicate si pentru innoptarea, aprinderea si intretinerea focurilor pe zonele verzi, mutarea sau rasturnarea bancilor, cosurilor, distrugerea indicatoarelor, dormitul pe banci, dar si pentru scaldatul in lacurile si fantanile arteziene din parcuri.
Persoanele care arunca tigari, guma de mestecat, ambalaje sau resturi menajere, precum si cadavre de animale pe spatii verzi sau pe aleile din parcuri, in fantani, lacuri si bazine vor primi amenzi intre 350 si 500 de lei.
Totodata, potrivit proiectului, persoanele care intra cu animalele de companie in alte zone din parcuri, gradini publice si spatii verzi, altele decat cele special amenajate, vor fi amendate cu sume intre 350 de lei si 500 de lei. Chiar si in locurile special amenajate proprietarii animalelor sunt obligati sa curete excrementele de la acestea.
Aceleasi amenzi vor fi aplicate si celor care repara si spala masini, motociclete, ATV-uri sau obiecte casnice pe spatii verzi, maluri de lacuri, rauri, trotuare si strazi.
Depozitarea deseurilor vegetate, menajere sau de la constructii pe spatii verzi, satisfacerea necesitatilor fiziologice in afara grupurilor sanitare sau a toaletelor ecologice in parcuri si pe spatii verzi, utilizarea aparatelor de joaca pentru copii de catre adulti, pasunatul in parcuri, gradini publice sau spatii verzi din zona ansamblurilor de locuinte vor fi, de asemenea, sanctionate cu amenzi intre 350 si 500 de lei.
Totodata, potrivit proiectului, vor fi considerate contraventie si sanctionate cu amenda de la 1.000 la 1.500 de lei pentru cetateni, respectiv de la 1.500 la 3.000 lei pentru persoanele juridice: decojirea si taierea de ramuri din arbori si arbusti, inclusiv fixarea de indicatoare si reclame, precum si distrugerea cu substante toxice sau inflamabile a plantelor, furtul acestora si a arborilor doborati de fenomenele naturale, dar si culegerea si comercializarea florilor ocrotite, a nuferilor si lotusilor.
Deteriorarea statuilor, monumentelor, cladirilor, chioscurilor, estradelor, fantanilor arteziene, izvoarelor, precum si a aleilor, cailor de acces, bordurilor, stalpilor de iluminat, gurilor de incendiu, retelelor electrice si de irigat, gurilor de canal si a capacelor acestora vor intra in categoria contraventiilor, amenzile urmand sa fie aplicate de inspectorii municipali si de politistii comunitari.
Proiectul mai stabileste si modul in care vor fi emise avizele de specialitate pentru actiunile care presupun interventia asupra mediului.
Astfel, avizele pentru defrisare, toaletare, reduceri si regenerari de coronament, amenajare sau reamenajere a spatiilor verzi se emit de catre Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB), pentru vegetatia situata pe domeniul public si privat al statului, al Capitalei, precum si de pe terenurile proprietate particulara a persoanelor fizice sau juridice, cu exceptia pomilor fructiferi pentru care avizul de defrisare se elibereaza de catre Directia pentru Agricultura si Dezvoltarea Rurala Bucuresti din Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Totodata, avizele de defrisare pentru mai mult de trei exemplare de arbori se vor emite de catre ALPAB cu acordul Comisiei de Ecologie si Protectia Mediului din cadrul CGMB si se vor raporta saptamanal Directiei Protectia Mediului si Educatie Ecocivica.
Exceptie fac arborii uscati in proportie de 70-100%, cei dezradacinati, cei ce prezinta scorburi pe trunchi si ramuri, coronamente dezechilibrate si alte semne vizibile de declin biologic avansat, pentru care emiterea avizului de defrisare se face fara acordul comisiei de specialitate CGMB.
In cazul in care este vorba de arbori ocrotiti, actele se vor elibera de catre Directia Protectia Mediului si Educatie Ecocivica (DPMEE) numai cu acordul Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din Academia Romana si cu avizul comisiei de specialitate din cadrul CGMB.
Pentru a compensa scoaterea arborilor, persoanele fizice si juridice care primesc aviz de defrisare au obligatia de a planta in compensare minim cinci arbori pentru fiecare arbore defrisat pe terenul propriu, iar in cazul in care nu exista aceasta posibilitate, pe o suprafata de teren indicata de catre municipalitate sau de catre reprezentantii administratiei publice de sector.
Proiectul de hotarare va fi in dezbatere publica pana in data de 30 iunie, dupa care va fi supus spre aprobare consilierilor municipali.
Sursa: Mediafax