Empire State Building se pregateste sa devina primul zgarie-nori ecologic

Empire State Building, cel mai inalt zgarie-nori din New York, urmeaza sa schimbe cele 6.500 de ferestre si sa modifice sistemele de incalzire, aerisire si iluminare, avand ambitia sa devina un adevarat model de ecologie.
empire state building
Anthony Malkin, reprezentantul proprietarilor, a declarat ca acest proiect, in valoare de mai multe milioane de dolari, va permite reducerea cu 38% a consumului de energie in interiorul celebrei cladiri in stil art-deco, unul dintre simbolurile orasului New York, figurand in numeroase filme, incepand cu celebra pelicula din 1938 „King Kong”, la doar doi ani de la inaugurare.

Imobilele comerciale produc 78% din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera in orasul New York.

„Acest proiect va servi de exemplu, dincolo de aceasta cladire si de acest oras”, a declarat Kathy Baczko, directoarea departamentului de mediu din cadrul Fundatiei patronate de fostul presedinte american Bill Clinton, care sustine aceasta initiativa.

Acest proiect adauga alte 20 de milioane de dolari pe lista celor 500 de milioane de dolari ce reprezinta costul unei renovari generale a cladirii.

Economia de energie va fi pe deplin eficienta incepand din 2013, cand va permite reducerea cheltuielilor de functionare cu 4,4 milioane de dolari pe an.

Inginerii au analizat nu doar solutiile, ci si cauzele problemelor existente. Studiul a durat 18 luni, in timpul carora diverse sectoare ale cladirii au fost testate si au fost alese principalele modificari ce trebuie operate: ferestre mai bine izolate si senzori de prezenta umana atasati intrerupatoarelor electrice.

Renovarea va incepe cu subsolul cladirii de 102 etaje, care are in varf o sageata luminata in fiecare seara prin culori diferite, in functie de diverse sarbatori sau celebrari.

Vechea „sala a masinilor”, in prezent o incapere imensa cu un perete acoperit in intregime de manete si butoane luminoase, va deveni un simplu ecran de computer. Diverse programe informatice vor permite administrarea cu multa finete a temperaturilor de pe etajele cladirii.

Incepand cu al 62-lea etaj, geamurile ferestrelor vor face parte integranta din noul sistem ecologic inteligent. „Ne-am dat seama ca cele 65.000 de ferestre produc multa lumina dar si multa caldura”, au explicat inginerii americani.

Un al treilea geam fin, ca o pelicula, va fi adaugat peste geamurile originale si va contine in interiorul lui un strat de gaze rare (argon, kripton) si particule fine de aluminu, permitand o mai buna izolatie si reflectarea razelor ultraviolete. „Lumina va intra, dar nu si caldura”, au precizat specialistii americani.
Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *