America, lider la energia eoliana

SUA au reusit sa depaseasca Germania in ceea ce priveste productia de energie a vantului. Statele din Europa produc totusi peste jumatate din capacitatile mondiale de energie eoliana.
energie eoliana
Productia mondiala de energie eoliana a crescut cu 28,8 % in 2008. Statele Unite au inregistrat un progres considerabil, reusind sa devina primul producator de energie eoliana din lume, potrivit unui studiu publicat la inceputul saptamanii.

Astfel, in materie de energie a vantului, Germania – liderul de pana acum – trece pe locul al doilea. Productia mondiala de energie eoliana a atins, la sfarsitul anului trecut, aproximativ 120.000 de megawati (MW) fata de productia din 2007, de aproape 95.000 MW, potrivit Consiliului Mondial pentru Energie Eoliana.

Europa a produs peste jumatate din capacitatile globale (aproape 66.000 MW). In ceea ce priveste dezvoltarea energiei eoliene, cele mai mari progrese au fost observate in China, unde productia s-a dublat, atingand 12.000 MW.

Progrese insemnate au inregistrat si SUA unde capacitatile au crescut cu 50%, ajungand la 25.000 MW. Aceasta reprezinta mai putin de 1% din necesarul energetic al Statelor Unite.

China vine din urma

Statele Unite trec, astfel, in fata Germaniei. Aceasta din urma a produs, in 2008, aproape 24.000 MW de energie eoliana. Dar, cu o crestere puternica a pietei, China ar putea deveni al doilea producator mondial de energie a vantului in 2010.

„Cifrele vorbesc de la sine: la nivel global, exista o cerere imensa si in continua crestere pentru acest tip de energie care poate fi instalata repede si aproape peste tot in lume”, a comentat secretarul general al Consiliului pentru Energie Eoliana, Steve Sawyer.

„Noi suntem pe cale de a ne atinge obiectivele de reducere a emisiilor de CO2 din atmosfera cu 1,5 miliarde de tone pana in 2020”, a adaugat acesta.

Liderii politici si cei economici din toata lumea incearca sa produca energie „curata” pentru a lupta astfel atat impotriva recesiunii, cat si impotriva schimbarilor climatice.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *