Americanii isi numara armele nucleare

De ce nu-si reduce Rusia arsenalul nuclear: Se teme de atacuri din spatiu
Americanii isi numara armele nucleare
Americanii isi numara armele nucleare

Secretarul american al apararii, Chuck Hagel, a ordonat o trecere in revista completa a personalului militar din cadrul fortelor nucleare ale SUA dupa o serie de scandaluri, a anuntat joi purtatorul sau de cuvant.
Recentele dezvaluiri, referitoare in special la cazurile de trisare la un examen de rutina si de posesie de droguri de catre ofiteri cu responsabilitati in lansarea rachetelor nucleare intercontinentale (ICBM), ‘ridica semne de intrebare legitime cu privire la gestionarea uneia dintre misiunile noastre cele mai importante si cele mai sensibile’, a declarat contraamiralul John Kirby jurnalistilor.

Acest audit va viza nu doar unitatile de rachete ICBM, ci si celelalte componente ale fortelor nucleare americane, precum submarinele si bombardierele nucleare.

El va fi axat pe ‘intrebari afectand moralul, profesionalismul, performanta si conducerea persoanelor care compun fortele nucleare’, potrivit contraamiralului Kirby.

Principalii responsabili civili si militari ai fortelor nucleare, in special seful Strategic Command (Stratcom), amiralul Cecil Haney, urmeaza sa se intalneasca cu ministrul in 15 zile pentru a stabili acest chestionar. Ei vor avea apoi la dispozitie 60 de zile pentru a pune la punct un ‘plan de actiune’ cu scopul de a identifica si rezolva problemele in fortele nucleare.

In fine, secretarul apararii a ordonat instituirea unei ‘comisii independente’, constituita din fosti responsabili ai apararii, pentru a studia eforturile armatei de a raspunde problemelor fortelor nucleare. Acest grup de experti va trebui sa-si preda raportul dupa 90 de zile de la formare.

In 2008, secretarul apararii la vremea respectiva, Rober Gates, ii destituise pe seful statului major si pe secretarul Air Force dupa incidente repetate in cadrul fortelor nucleare.In acest stadiu, nu se pune problema acuzarii inaltei ierarhii pentru lipsurile constatate in ultimele luni, a asigurat Kirby.

Saptamana trecuta, secretarul Air Force, Deborah Lee James, a anuntat suspendarea a 34 de ofiteri de la una dintre cele trei baze de rachete ICBM pentru trisare la o examinare de rutina a competentei lor. Doi dintre ei sunt acuzati si de posesie de droguri.

In octombrie 2013, alti patru ofiteri fusesera suspendati pentru ca adormisera la consolele lor, lasand deschisa usa blindata a postului lor de lansare. Lipsurile in cadrul unei forte in care, potrivit Pentagonului, ‘nu exista drept la eroare’, au afectat chiar inalta ierarhie prin destituirea – in iulie 2013 – a generalului care comanda unitatile de rachete ICBM pentru deficiente constatate in cursul unui voiaj la Moscova.

Pentru Pentagon, nelinistea se concentreaza asupra moralului si profesionalismului unei parti din personal si nu doar pe securitatea arsenalului nuclear american. Ministrul are ‘incredere in securitatea si siguranta misiunii nucleare si arsenalului’, a mai asigurat John Kirby. SUA dispun de 450 de rachete balistice intercontinentale, de 14 submarine capabile sa transporte fiecare cate 24 de rachete nucleare si de zeci de bombardiere capabile sa largheze bombe atomice. La 1 ianuarie, SUA dispuneau de 1.688 ogive nucleare utilizabile, cifra care urmeaza a fi redusa la 1.550 pana in 2018 in cadrul tratatului START de dezarmare nucleara semnat cu Rusia, potrivit Departamentului de Stat american.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *