Hidroelectrica a dat in judecata ANRE: Ar fi fixat pretul energiei sub costul de productie

Hidroelectrica a dat in judecata ANRE: Ar fi fixat pretul energiei sub costul de productie
Hidroelectrica a dat in judecata ANRE: Ar fi fixat pretul energiei sub costul de productie
Hidroelectrica a dat in judecata ANRE: Ar fi fixat pretul energiei sub costul de productie

Hidroelectrica a dat in judecata ANRE: Ar fi fixat pretul energiei sub costul de productie

Hidroelectrica a actionat in instanta Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), sustinand ca reglementatorul a fixat un pret sub costurile de productie pentru electricitatea pe care o va livra producatorul hidro populatiei in acest an, au declarat, vineri, surse din domeniu.

Potrivit acestora, ANRE a stabilit un pret al energiei hidro de 115 lei pe MWh pentru acest an, mai mic decat anul trecut, cand Hidroelectrica a livrat energie pentru populatie la pretul de 125 de lei pe MWh.

De asemenea, si cantitatea de energie preluata de la Hidroelectrica pentru cosul reglementat este mai mare in acest an, respectiv 5,3 TWh, fata de 3,9 TWh anul trecut.

„In acest an, populatia va primi doar energie de la Hidroelectrica si Nuclearelectrica, adica de la cei mai ieftini producatori. De la Hidroelectrica, ANRE a stabilit o cantitate de 5,3 TWh, la pretul de 115 lei pe MWh (fata de 125 de lei anul trecut – n.red.), iar de la Nuclearelectrica o cantitate de 3,7 TWh, la pretul de 145 de lei pe MWh”, au precizat sursele citate.

Potrivit acestora, Hidroelectrica sustine ca acest pret fixat de ANRE este sub costurile de productie, insa metodologiile prin care ANRE stabileste tarifele reglementate precizeaza ca doar costurile justificate sunt recunoscute in tarife.

Anul trecut, oficialii ANRE au afirmat ca au acordat un pret mai mare producatorului hidro, pentru ca acesta sa-si poata recupera anumite pierderi acumulate in anii precedenti, ca urmare a secetei si a majorarii costurilor cu uzinarea apei.

„ANRE include doar anumite costuri in calculul privind tariful reglementat, nu costurile totale de productie. Astfel ca, desi Hidroelectrica a actionat in instanta reglementatorul aproape in fiecare an, nu a castigat pana acum niciun proces de acest tip”, au adaugat sursele.

Potrivit acestora, ANRE a primit vineri instiintarea ca a fost actionata in instanta si are la dispozitie 25 de zile pentru a-si formula intampinarea.

„Hidroelectrica poate sustine ca are un anumit cost de productie, insa discutiile privind costurile care intra in categoria celor justificate sunt complexe. De exemplu, sunt discutii daca intra aici si componenta privind costurile financiare. ANRE poate spune ca Hidroelectrica ar fi putut produce acea cantitate de energie si cu costuri mai mici. Din acest motiv, Hidroelectrica nu a castigat pana acum niciun proces cu ANRE”, au mai spus sursele mentionate.

Remus Borza: Pretul fixat de ANRE este cu mult sub costuri

Remus Borza, care a detinut functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica pana in decembrie 2013, a precizat ca producatorul de energie are un cost total de productie de 160 de lei pe MWh.

„Cu tot cu cheltuielile financiare, costul de productie este 160 de lei pe MWh, astfel ca pretul fixat de ANRE este mult sub costuri. Este inadmisibil sa nu recunosti costurile de productie, iar, in ultimii cinci ani, Hidroelectrica a avut cel mai mic pret reglementat, in raport cu costurile sale. Diferenta dintre 160 de lei, costul de productie, si 115 lei, pretul recunoscut de ANRE, este 45 de lei, ceea ce reprezinta 30% din costul de productie, adica este foarte mult”, a sustinut Borza.

„Mai mult, cantitatea de energie preluata in regim reglementat a crescut la 5,3 TWh, ceea ce inseamna 40% din productia estimata pentru acest an, de 13 TWh”, a continuat fostul oficial al Hidroelectrica.

El a mai spus ca, anul trecut, Hidroelectrica a produs 14,5 TWh, mai mult decat productia de 13 TWh, care fusese planificata pentru 2013.

„Se spune ca 2013 a fost un an hidrologic bun, insa nu este asa, nu se reflecta acest lucru in productia Hidroelectrica. Productia medie intr-un an hidrologic normal este 17,6 TWh. Chiar si asa, compania a reusit sa obtina anul trecut un profit de peste 900 de milioane de lei, adica 200 de milioane de euro, care este un profit-record, cat cel cumulat in ultimii zece ani”, a continuat Borza.

Hidroelectrica este cel mai mare si cel mai ieftin producator de energie de stat. Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, detine 80% din actiuni, iar Fondul Proprietatea are 20% din titluri.

Guvernul are in plan listarea la bursa a Hidroelectrica in vara acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *