Trafic de influenta pentru RMGC: 11 organizatii ii cer lui Ponta demiterea lui Blanculescu

Korodi: Ministerul Mediului va finan?a noi studii la Ro?ia Montan?. Unele date sunt superficiale
Trafic de influenta pentru RMGC: 11 organizatii ii cer lui Ponta demiterea lui Blanculescu
Trafic de influenta pentru RMGC: 11 organizatii ii cer lui Ponta demiterea lui Blanculescu

11 organizatii nonguvernamentale solicita premierului Victor Ponta demiterea consilierului sau onorific Ionel Blanculescu (foto) pentru conflict de interese si suspiciune de trafic de influenta in favoarea Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

Conform dezvaluirilor aparute in presa, Ionel Blanculescu a beneficiat prin intermediul firmei Consultanta si Investitii Financiare SRL, la care este actionar majoritar, de un contract de consultanta in valoare de 122.910 lei de la compania Republika Interactive, firma care administreaza campaniile de publicitate online ale RMGC si postarile din spatiul virtual romanesc favorabile corporatiei miniere (Republika Interactive are un contract cu RMGC in valoare de 1.484.699 lei).

“In lumina acestor dezvaluiri, solicitam demiterea de urgenta a lui Ionel Blanculescu din pozitia de consilier onorific al primului ministru. Fiind suspect de trafic de influenta in favoarea companiei RMGC si tinand cont de recomandarile Comisiei Europene din MCV, solicitam demararea unei anchete a Corpului de Control al Primului-Ministru pentru a analiza influenta dlui Blanculescu asupra membrilor si angajatilor Guvernului Romaniei”, spun organizatiile semnatare.

Iata scrisoarea integral:

“Stimate domnule Prim-Ministru Victor Ponta,

Asa cum au dovedit-o evenimentele de anul trecut, subiectul proiectului minier de la Rosia Montana este una dintre cele mai controversate teme din Romania, atat in ceea ce priveste problemele de mediu, cat si in ceea ce priveste respectarea principiilor statului de drept.

In acealasi timp, ultimul Raport al Comisiei Europene cu privire la Mecanismul de Cooperare si Verificare mentioneaza printre principalele tipuri de probleme cu care se confrunta Romania conflictul de interese si traficul de influenta, alaturi de stabilitatea mecanismelor judiciare de sanctionare a acestor fapte.

In acest context, va semnalam un fapt deosebit de grav, un caz de conflict de interese care il vizeaza pe consilierul dumneavoastra, domnul Ionel Blanculescu. Conform dezvaluirilor aparute in presa, in urma unei investigatii Rise Project acesta a beneficiat prin intermediul firmei Consultanta si Investitii Financiare SRL, la care este actionar majoritar, de un contract de consultanta in valoare de 122.910 lei de la compania Republika Interactive, firma care administreaza campaniile de publicitate online ale RMGC si postarile din spatiul virtual romanesc favorabile corporatiei miniere (Republika Interactive are un contract cu RMGC in valoare de 1.484.699 lei).

In lumina acestor dezvaluiri, va solicitam demiterea de urgenta a domnului Blanculescu din pozitia de consilier onorific al domniei voastre. Fiind suspect de trafic de influenta in favoarea companiei RMGC si tinand cont de recomandarile Comisiei Europene din MCV, va solicitam demararea unei anchete a Corpului de Control al Primului-Ministru pentru a analiza influenta domnului Blanculescu asupra membrilor si angajatilor Guvernului Romaniei.

De asemenea, avand in vedere potentialul de intoxicare la care ati fost expus si pentru a inlatura orice fel de suspiciune in ceea ce priveste modul in care va pozitionati pe acest subiect, va solicitam o reevaluare urgenta a pozitiei dumneavoastra cu privire la subiectul proiectului minier de la Rosia Montana.

Necesitatea unei reevaluari este cu atat mai urgenta cu cat, inainte ca domnul Blanculescu sa va fie cosilier, pozitia dumneavoastra publica era impotriva abuzurilor de la Rosia Montana. Repozitionarea dumneavoastra in acest caz si lipsa unui comportament coerent pe aceasta tema va face partas la suspiciunea de trafic de influenta care planeaza asupra domnului Blanculescu.”

Organizatiile care au semnat scrisoarea sunt: Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Asociatia Militia Spirituala, ActiveWatch Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Salvati Dunarea si Delta, Fundatia Terra Mileniul III, Asociatia ARIN, Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia Eco-civica, Asociatia Floarea Reginei Sinaia, Asociatia EPAS, Asociatia Transmont Fagaras.

Ionel Blanculescu a declarat, dupa caderea Legii Minelor in Parlament, botezata si Legea Rosia Montana 2, ca este consecinta extremismului strazii.

Dupa inceperea protestelor, in septembrie anul trecut, Blanculescu sustinea puternic exploatarea la Rosia Montana. El spunea atunci ca banii din dividende (participatia de 25% a statului roman) si banii din redeventa de 6% de pe urma exploatarii zacamantului de aur si argint de la Rosia Montana vor intra intr-un fond suveran de investitii in Romania, care „se creeaza in acest moment”.

Acest fond de investitii vizeaza „crearea de locuri de munca, prosperitate si cresterea nivelului de trai pentru cetateni”, a precizat Blanculescu.

Pentru a argumenta de ce sustine proiectul minier de la Rosia Montana, Blanculescu a dat exemplul OMV Petrom: 17.000 de firme activeaza datorita acestei companii.

“Asa se va intampla si in cazul RMGC”, a subliniat economistul, adaugand ca vom vedea cu certitudine in perioada urmatoare astfel de investitii, daca proiectul va demara. In opinia sa, vom reusi astfel “sa depasim acel PIB in care baltim”.

“E o sansa pentru romania acest fond de investitii”, a conchis Ionel Blanculescu, facand si precizarea ca statul roman va fi taxat cu peste 2 miliarde de dolari daca nu-si va respecta obligatiile fata de aceasta companie care urmeaza sa exploateze la Rosia Montana. Vom pierde cu siguranta un litigiu international, ceea ce va alunga si alti investitori din Romania.

Blanculescu a facut atunci referire si la protestatari, care, in opinia sa, “ar trebui sa-si mentina linia de conduita” si sa se uite si in alte zone ale tarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *