Analistii: Iesirea din recesiune, fara reluarea consumului, este o iluzie

  0
  451
  Analistii: Iesirea din recesiune, fara reluarea consumului, este o iluzie
  Analistii: Iesirea din recesiune, fara reluarea consumului, este o iluzie

  Evolutia economiei in trimestrul al treilea din 2010 a confirmat faptul ca recesiunea continua sa afecteze mediul de afaceri din Romania. Nici datele statistici privind evolutia Produsului Intern Brut (PIB) din ultimele trei luni ale acestui an nu vor aduce vesti mai bune, iar analistii se asteapta la o usoara revenire economica abia in 2011.

  PUBLICITATE:

  Redresarea economica se va observa la jumatatea anului viitor, considera Dan Bucsa (foto), economistul sef al Bancpost, iar pentru intreg anul 2011 estimeaza o crestere economica de cel mult 1% din PIB. Scenariul negativ prevede o scadere economica de 1% in 2010.

  „Nu cred ca se poate relansa economia doar prin investitii si exporturi pentru ca trebuie sa existe si consum. In plus, este foarte greu sa schimbam structura economiei romanesti, care s-a bazat in trecut doar pe consum”, sustine Dan Bucsa, economistul sef al Bancpost.

  Cresterea economica s-ar putea relua in a doua parte a lui 2011, in opinia lui Dan Bucsa, ca urmare a cresterii veniturilor si a reducerii somajului, dar si din cauza ca efectul de baza ne va ajuta in mod pozitiv.

  Totusi, desi economia urmeaza sa isi revina in 2011, cel putin din punct de vedere statistic, mediul economic va ramane dificil.

  „Si in 2011 mediul economic romanesc va ramane deosebit de dificil pe fondul mosteniriilor din perioada 2008-2010. Companiile au avut de gestionat numeroase probleme – scaderea cifrelor de activitate, reducerea drastica a marjelor, lichiditati extrem de reduse, incasari greoaie, conditii mult mai restrictive de creditare atat din partea bancilor cat si a furnizorilor- ceea ce a redus foarte mult flexibilitatea acestora si puterea lor de adaptare”, a declarat pentru Wall-Street.ro Cristian Ionescu, managerul Coface pentru Romania.

  El este de parere, de asemenea, ca iesirea din recesiune, fara relansarea consumului, nu este posibila. „Ca si in 2010, un impact pozitiv asupra evolutiei economiei il va avea evolutia exporturilor, insa fara o relansare a consumului intern, iesirea cu adevarat din recesiune ramane o iluzie”, a subliniat Cristian Ionescu.

  Increderea consumatorilor este situata la un nivel scazut, considera seful Coface Romania, astfel ca persoanele vor fi in continuare reticente in a cheltui, fiind mult mai dornice sa economiseasca bani.

  Motivele pentru care increderea consumatorilor se situeaza la un nivel scazut sunt:

  – marirea taxelor

  – diminuarea veniturilor

  – creditarea restrictiva

  – temerile cu privire la evolutia economiei

  – riscul de a ajunge somer

  In acest context, reluarea cresterii economice se va produce intr-un ritm lent, ramanand extrem de dependenta mediul politic si de evolutia masurilor guvernamentale, afirma Ionescu.

  Economia Romaniei a crescut cu peste 7% in 2008 si s-a prabusit tot cu peste 7% in 2009. In 2010 se vorbea despre revenire, dar aceasta a intarziat sa apara. Astazi se vorbeste despre 2011 ca fiind primul an in care o sa revenim pe crestere economica, prognoza fiind de 1,5% potrivit estimarilor FMI si ale Guvernului.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.