Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii implementeaza, ca partener, proiectul DANUBEPARKS – Reteaua de Arii Protejate Dunarene – Dezvoltarea si Implementarea de Strategii Transnationale pentru Conservarea Patrimoniului Natural al Dunarii, finantat prin Programul Europa de Sud-Est 2007-2013. In perioada 28 noiembrie – 02 decembrie 2010, a avut loc la Ingolstadt – Germania, Intalnirea Grupului de lucru pe tema Morfologia si Revitalizarea Fluviului Dunarea la care a participat si o delegatie a Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.
In cadrul intalnirii au avut loc o serie de activitati: prezentari ale unor proiecte de reconstructie ecologica, exemple de management al apelor si padurilor, studii de caz, vizite in teren si discutii intre membrii acestui Grup de lucru ce a reunit participanti din 5 tari: 4 partenere in proiect (Romania, Austria, Slovacia, Ungaria) si 1 observator (Germania).
In responsabilitatea ARBDD intra elaborarea unui studiu privind morfologia si revitalizarea fluviului Dunarea, finalizat cu un ghid de bune practici de reconstructie ecologica a Dunarii. In acest sens, Institutul National de Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii, ca subcontractor al activitatii, a prezentat draftul Raportului „Morfologia si revitalizarea Fluviului Dunarea” – metodologie si stadiul actual.
Vizitele in teren s-au efectuat in lunca inundabila a Dunarii, zona impadurita dintre Neuburg si Ingolstadt, precum si la Centrul de Informare – Schloss Gruenau.
Prezentarea Strategiei Comune pentru navigatia pe fluviul Dunarea a permis analiza unor probleme si realitatile locale ale Dunarii Inferioare si Superioare.
In urma discutiilor s-au identificat elementele necesare pentru etapele viitoare de completare a studiului de morfologie si revitalizare a fluviului Dunarea si a strategiei de navigatie pe Dunare si s-au stabilit responsabilitatile partenerilor din retea, cu termene clare de raspuns.
In consecinta ARBDD, in calitate de coordonator principal al actiunii – Evaluarea proiectelor si ideilor de reconstructie ecologica pentru Fluviul Dunarea, va urmari finalizarea studiului privind morfologia si revitalizarea fluviului Dunarea, dupa transmiterea de catre fiecare partener a listei proiectelor importante de reconstructie ecologica din Ariile Protejate pe care le coordoneaza. La sfarsitul lunii februarie 2011 studiul si ghidul vor fi finalizate si transmise spre consultare partenerilor din proiect. La urmatorul workshop acestea vor fi prezentate, discutate si agreate de toti partenerii din proiect relevanti pentru acest studiu.
Pana la sfarsitul lunii februarie 2011 se va finaliza Strategia Comuna de Navigatie pe fluviul Dunarea pe baza datelor furnizate de fiecare partener.
Informatii suplimentare privind proiectul DANUBEPARKS
Proiectul DANUBEPARKS se implementeaza in perioada 1.03.2009 – 29.02.2012.
Aplicantul si partenerul lider este Nationalpark Donau-Auen GmbH, din Austria. ARBDD este singurul partener din Romania alaturi de alti parteneri din: Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Croatia, Serbia, Germania.
Implementarea tuturor activitatilor din pachetele de lucru ale proiectului se bazeaza pe cooperarea stiintifica si operationala in grupurile de lucru existente ale caror intalniri asigura cooperarea activa si armonizarea tuturor activitatilor.
Relatii suplimentare se gasesc pe pagina web a proiectului: www.danubeparks.org.
Guvernator,
Grigore BABOIANU