Animalele de companie, vitale evolutiei umane

Daca in preistorie oamenii luau animalele cu ei pentru ca le erau de ajutor la vanatoare, acum necuvantatoarele au devenit prietenele noastre si ne ofera pur si simplu afectiune.

Pisicile, cainii si alte animale domesticite au jucat un rol important in evolutia oamenilor, potrivit unei teorii publicate de paleoantropologul Pat Shipman de la Universitatea Penn State.
animale de companie
Obiceiul specific oamenilor de a lua in casa animale si de a le gasi o menire, chiar si competitorilor precum lupii, a ajutat la crearea uneltelor si la imbunatatirea limbajului, care au dus la succesul umanitatii, spune Shipman.

„Oriunde ai merge in lume, in orice ecosistem, in orice cultura, oamenii traiesc cu animalele. Pentru oamenii preistorici, luare animalelor in casa parea o strategie proasta pentru supravietuire, pentru ca isi cheltuiau resursele”, a spus Shipman pentru Discovery News.

Dar, in realitate, nu a fost deloc asa, mai ales in contextul altui lucru facut de oameni acum circa 2,6 milioane de ani: trecerea de la vegetarianism la o dieta bogata in carne. Acest lucru s-a intamplat pentru ca oamenii au inventat uneltele de vanatoare, care i-au facut capabili sa concureze cu pradatorii, explica Shipman.

„Am luat-o pe scurtatura in procesul evolutionar. Nu avem echipamentul pentru a fi carnivori”, subliniaza cercetatorul.

Asa ca am inventat echipamentul, am invatat cum sa omoram si am luat cu noi animale care stiau si ele sa vaneze, precum lupii si alte canide. Celelalte animale, precum oi, vaci sau cai, ne-au dat lapte, par si, in cele din urma, carne.

Pentru a avea grija de atatea animale sau pentru a le gasi, trebuia sa avem tehnologie, cunostinte si mijloace de transmitere a informatiilor. Asa ca a evoluat limbajul.

Una dintre dovezile ca asa s-a intamplat sta in petroglife si in alte arte pe piatra facute de oamenii preistorici. Mai intai erau toate abstracte, geometrice si imposibil de descifrat. Apoi, toate s-au concentrat pe un singur subiect: animalele.

„Ganditi-va la ce nu e acolo: oameni, panorame, fructe, plante de mancat. Acest lucru inseamna ca animalele si informatiile date de ele erau extrem de importante”, arata Shipman.

Dar si noi am influentat animalele la randul nostru: cainii, de exemplu, au fost transformati din lupi de catre oameni.

Shipman isi bazeaza teoria pe dovezi arheologice.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *