O superbacterie rezistenta la antibiotice ar putea declansa o pandemie

Oamenii de stiinta avertizeaza ca in curand vor ramane fara arme in fata unei bacterii rezistente in fata tuturor tipurilor de antibiotice cunoscute.
bacterii
O noua superbacterie, care este rezistenta pana si la cele mai puternice antibiotice, si-a facut aparitia in spitalele din Marea Britanie.

Bacteria produce o enzima denumita NDM-1 si a fost depistata la pacienti care au calatorit in tari din Asia, precum India si Pakistanul, pentru a se supune unor interventii chirurgicale estetice, scrie BBC News Online.

Desi pana in prezent au fost identificate doar 50 de cazuri, oamenii de stiinta considera ca bacteria reprezinta o amenintare globala.

Enzima NDM-1 poate fi intalnita in interiorul mai multor bacterii, precum E. coli, carora le confera rezistenta in fata uneia dintre cele mai puternice clase de antibiotice, cele de tip carpabenem.

Antibioticele de acest tip sunt folosite pentru urgente si pentru tratarea unor infectii grave, cauzate de bacteriile rezistente la toate celelalte tipuri de antibiotice.

Cel putin una dintre infectiile NDM-1 pe care cercetatorii le-au analizat este rezistenta la toate antibioticele cunoscute. Infectii similare au fost depistate si in Statele Unite, Canada, Australia si Olanda.

Pana acum, bacteriile care contin NDM-1 au fost combatute cu o combinatie de mai multe antibiotice, insa medicii se tem ca bacteriile vor capata in timp rezistenta si in fata cocktailurilor medicamentoase.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *