Anul acesta este primul din ultima decada in care investitiile in energia verde au scazut, printre cauze numarandu-se reducerea subventiilor acordate industriei de profil in SUA si Europa, doua dintre cele mai mari piete de energie regenerabila, scrie Financial Times.
Companiile, investitorii si guvernele au cheltuit, probabil, cu 10% mai mai putin cu energia din surse regenerabile anul acesta decat in 2011, potrivit datelor analistilor de la Bloomberg New Energy Finance, care vor publica curand rezulatele analizelor privind evolutiile din acest an.
In pofida crizelor financiare globale si a celei curente din zona euro, investitiile din industria verde au crescut an de an incepand cu 2004, cand s-au situat la 54 miliarde de dolari. Anul trecut, aceste cheltuieli s-au cifrat la 280 miliarde de dolari. Capacitatea de productie instalata s-a majorat, de asemenea, de la 50 GW la 307 GW.
Pe langa reducerea subventiilor destinate industriei profil, regresul reflecta o serie de falimente, precum cel al producatorului american de baterii A123 Systems si problemele de la retele, care au incetinit cresterea in China.
De asemenea, preturile s-au prabusit pe cea mai mare piata de carbon a lumii, Europa, care are un sistem de comercializare a drepturilor de a emite noxe, ceea ce a eliminat nevoia de a investi in energie regenerabila. Totodata, revolutia gazului de sist din SUA a ieftinit substantial gazele naturale pentru cel mai mare consumator de energie la nivel mondial.
Dar regresul industriei energiei regenerabile nu va fi unul de durata, deoarece vor veni cheltuieli mai mari pe piete precum cele din America de Sud si Orientul Mijlociu. In plus, Japonia, tara saraca in resurse conventionale, renunta treptat la energia atomica. Un alt factor de sprijin este ieftinirea echipamentelor. Pretul modulelor solare s-a redus cu 75% in ultimii patru ani, iar cel al turbinelor eoliene a scazut cu 25% in ultimii trei ani. Aceasta inseamna ca se va putea instala mai mult cu investitii mai mici. Apoi, multe state au stabilite tinte pentru energia regenerabila, iar trendul care se generalizeaza in sociatatile dezvoltate este de a lupta cu incalzirea globala.