Brokerii vor putea cumpara certificate de poluare in licitatiile europene

Brokerii vor putea cumpara certificate de poluare in licitatiile europene

Brokerii de pe piata de capital vor putea cumpara certificate de emisii de gaze cu efect de sera direct de la institutiile statelor in cadrul licitatiilor organizate pe bursa unica europeana pentru vanzarea acestor certificate, potrivit unui regulament redactat de CNVM si citat de Medifax.

Din 2013, la nivel european, majoritatea tarilor vor putea vinde certificatele de emisii de gaze doar prin licitatii organizate pe bursa European Energy Exchange din Germania, iar brokerii din Romania care vor sa participe la licitatii trebuie sa primeasca o autorizare speciala de la CNVM.
Brokerii vor participa direct in nume propriu, urmand sa cumpere certificatele si apoi sa le revanda pe o piata secundara, si, totodata, vor avea dreptul sa liciteze pentru clientii lor.

Bancile autorizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) au, deasemenea, dreptul sa solicite admiterea la licitatii pentru a licita in nume propriu sau in numele clientilor lor numai dupa inscrierea acestora in registrul CNVM in calitate de intermediari si in baza unui atestat eliberat de Comisie. Si in acest caz trebuie intocmite o serie de reguli similare celor aplicabile pentru brokeri .

Legislatia pietei de capital a fost deja modificata in acest an astfel incat brokerii sa poata tranzactiona certificate de emisii de gaze cu efect de sera, insa pana acum nu aveau posibilitatea sa cumpere direct de la institutiile care le vand, ci doar pe o piata secundara.

Potrivit unui regulament redactat de CNVM, firmele de brokeraj care vor sa cumpere in nume propriu certificate de emisii de gaze trebuie sa aiba un capital initial de minim echivalentul in lei al sumei de 730.000 euro.

Pe de alta parte, casele de brokeraj care vor sa cumpere certificatele pentru clientii lor au nevoie de un capital de cel putin echivalentul in lei al sumei de 125.000 de euro.
Totodata, firmele de brokeraj trebuie sa intocmeasca un set de proceduri interne pentru prevenirea si evitarea conflictelor de interese, precum si pentru asigurarea confidentialitatii si pastrarii in siguranta a informatiilor despre activitatile desfasurate in legatura cu certificatele de emisii de gaze cu efect de sera.

Brokerii trebuie sa actioneze intotdeauna in cel mai bun interes al clietilor, in mod echitabil si fara discriminare, si ca nu obtin nici un avantaj din utilizarea informatiilor confidentiale de care iau cunostinta in activitatea de licitare in cadrul licitatiilor cu certificate de emisii de gaze, in special acolo unde poate aparea o situatie de conflict de interese intre firma de brokeraj si client, potrivit CNVM.

Pana cel tarziu la finele celei de-a doua zi dupa realizarea unor tranzactii cu aceste certificate, intermediarii trebuie sa transmita CNVM rapoarte detaliate diferentiate pe activitatea prestata in numele clientilor lor si/sau pe contul intermediarului. Rapoartele respective trebuie sa cuprinda informatii referitoare la tipul contractului achizitionat in cadrul licitatiilor, numarul contractelor cumparate, pretul, volumul, data si ora tranzactiei respective.

Schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera (EU ETS), instituita prin Directiva 2003/87/CE, a creat prima piata importanta de carbon din lume si stabileste un pret al carbonului la nivelul Uniunii Europene.

Prin aceasta schema, UE si statele membre isi propun sa respecte angajamentele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera asumate in cadrul Protocolului de la Kyoto. Instalatiile din sectorul energetic, al producerii si prelucrarii metalelor feroase, al industriei mineralelor si al fabricarii hartiei si cartonului intra obligatoriu sub incidenta acestei scheme de comercializare a certificatelor de emisii.

Din 2013 schema va functiona pe baza alocarii si comercializarii prin platforma comuna de licitatii la nivelul UE a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Pentru fiecare stat membru se aproba, prin Planurile Nationale de Alocare, un numar total de certificate, acestea fiind ulterior alocate la nivelul fiecarui sector, activitati si apoi fiecarei instalatii aflate sub incidenta directivei.

Certificatele de emisii de gaze cu efect de sera sunt alocate fiecarui stat semnatar al Protocolului de Kyoto. Un certificat echivaleaza cu o tona de dioxid de carbon emisa in atmosfera.

Romania dispune de circa 300 milioane de astfel de certificate aferente perioadei 2008-2012, pe care ar fi putut obtine, in 2008, aproximativ 2,5 miliarde euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *