Anul 2013, cel mai calduros an inregistrat vreodata in Australia

Anul 2013, cel mai calduros an inregistrat vreodata in Australia
Anul 2013, cel mai calduros an inregistrat vreodata in Australia
Anul 2013, cel mai calduros an inregistrat vreodata in Australia

Anul 2013 a fost cel mai calduros an inregistrat vreodata in Australia, cu valuri prelungite de caldura neobisnuita si incendii de padure devastatoare, a anuntat vineri Biroul australian de meteorologie, relateaza AFP citata de Agerpres.

”Din 1910, data la care a inceput strangerea de date, 2013 a fost cel mai calduros”, a indicat organismul australian intr-un comunicat.

Vara 2012-2013 a fost cea mai calduroasa dintre toate, cu un val prelungit de caldura intre 31 decembrie 2012 si 19 ianuarie 2013, zi in care mercurul termometrelor a coborat pentru prima data sub plus 45 de grade Celsius in tara mare cat un continent.

Primavara a fost si ea cea mai blanda inregistrata vreodata si doar singurele doua ierni au fost cele mai moderate din 1910. Pe intregul an, temperatura medie s-a situat cu 1,2 grade Celsius peste media generala.

Biroul de meteorologie a reamintit ca, la inceputul lui 2013, Tasmania a fost prada unor incendii distrugatoare, apoi, in cursul anului, iarna blanda si primavara timpurie au provocat ”in regiunea Sydney cele mai grave incendii de la mijlocul lui 1968”.

Organismul australian din domeniul meteorologiei, care a trebuit sa adauge anul trecut noi culori pe scara sa cu temperaturi pentru a ilustra varfurile de temperatura, a indicat ca incalzirea constatata in Australia se inscrie in tendintele climatice planetare.

Roger Jones, membru al grupului de lucru interguvernamental privind climatul, a declarat ca incalzirea vizeaza ansamblul tarii.

”In timp ce cresterea medie a temperaturilor poate parea una fara gravitate, frecventa valurilor de caldura se accelereaza rapid”, a subliniat el. ”Motivul pentru care valurile de caldura sunt mai lungi si mai puternice nu este inca foarte evident, dar ele agraveaza riscul de incendii si stres la animale, plante si oameni intr-un mod mai brutal decat l-au anticipat studiile”, a adaugat el.

Cercetatorii au tras, de asemenea, un semnal de alarma in legatura cu faptul ca acest an exceptional de calduros a intervenit cand nu exista fenomenul El Nino, care aduce seceta si caldura in Australia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *