AOAR cere Guvernului sistarea productiei de petrol si gaze

AOAR cere Guvernului sistarea productiei de petrol si gaze

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) cere Guvernului sa realizeze o analiza independenta si obiectiva a politicii energetice a Romaniei si a modului in care trebuie gestionate rezervele epuizabile de resurse energetice. Printre masurile necesare se numara si oprirea productiei de gaze naturale si petrol.

„In conditiile in care se apreciaza ca pretul combustibililor in Romania nu este si nu poate fi influentat de existenta unor resurse proprii de gaze naturale si petrol, AOAR propune ca, in termen de trei ani, gradual, productia de gaze si petrol sa fie oprita si pastrate aceste resurse energetice epuizabile, pana in momentul in care Romania va detine tehnologii si capacitati industriale capabile sa utilizeze mai profitabil aceste bogatii naturale”, a transmis, intr-un comunicat, AOAR.

Incasarile statului din exploatarea resurselor, prea mici

Totodata, asociatia arata ca, in ultimii ani, a solicitat constant autoritatilor competente si Guvernului sa examineze castigurile ce revin statului din exploatarea bogatelor si variatelor resurse naturale neregenerabile, resurse mult mai bogate decat cele detinute de alte state.

„AOAR a facut publica pozitia sa privind nivelurile extrem de mici obtinute
de stat ca urmare a exploatarii acestor bogatii naturale, situatie si mai
greu de acceptat intr-o perioada in care detinerea acestor bogatii ar trebui
sa contribuie, prin taxele si impozitele legale percepute la niveluri
internationale, la atenuarea situatiei financiare precare a tarii”, a mai transmis Asociatia Oamenilor de Afaceri.

Taxa „Robin Hood” pentru petrolisti

AOAR sustine ca, pe termen scurt, s-ar putea ridica nivelul accizelor aplicat combustibililor la nivelul maxim aplicat in UE, iar alternativ s-ar putea introduce o impozitare suplimentara a veniturilor volatile inregistrate de companiile energetice (taxa „Robin Hood”), dupa experienta Ungariei si a Marii Britanii.

Fondurile acumulate ar trebui destinate exclusive dezvoltarii energetice si economice a Romaniei.

Gazele de la rusi, prea scumpe

De asemenea, AOAR solicita Guvernului si Parlamentului sa ia pozitie publica fata de „presiunile inadmisibile exercitate de catre Comisia Europeana, referitoare la obligarea Romaniei de a trece la exportul gazelor naturale„, in conditiile in care tara este obligata sa importe din sursa unica – Rusia – pana la 30% din necesarul de gaze naturale destinat asigurarii consumului industrial si casnic.

Potrivit sursei citate, tari ca Germania, Franta, Bulgaria, Ungaria si altele, au aranjamente speciale de import a gazelor naturale din Rusia, la preturi cu 30-40% mai mici decat preturile impuse Romaniei (la Bursa din Viena, pretul gazelor este de 265$ pe mia de metri cubi, fata de 400$ platiti de Romania).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *